Helyi közélet

2008.05.22. 17:14

Betöltenék az üres háziorvosi helyeket

<p>Hajdúszoboszló – Nem személyenként 20-30 ezer forintot, hanem érdemi összeget szánna a kormány arra, hogy sikerüljön betölteni az üres háziorvosi praxisokat.</p>

A jövő évi költségvetés adhat erre módot – jelentette ki egyebek mellett Székely Tamás egészségügyi miniszter Hajdúszoboszlón, ahol csütörtökön délelőtt kistelepülések polgármestereivel találkozott az önkormányzati szövetség tavaszi közgyűlésén.

Jelenleg 149 praxis vár orvosra. Tervezik azt is, hogy praxisalapot hoznak létre, melyből kamatmentes kölcsönhöz jutnának az idős háziorvosokat felváltó jelentkezők.

A házorvosi rezidensképzést azzal támogatnák, hogy az együtt dolgozás idején a rezidens fizetését a költségvetés fedezné. Szorgalmaznák és honorálnák továbbá, ha a háziorvos minél több páciense jelenne meg a szűrővizsgálatokon – sorolta a miniszter, akit később - hozzáértését és szándékait méltatva – szinte kínosan sokat dicsérték szembe a kistelepülések felszólaló polgármesterei.
Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője mintha nem is hallotta volna. A kérdéseikre válaszolt, amelyeket hosszan sorjáztak.

Legtöbben arra kérték, változtasson a kis lélekszámú körzetek ügyeleti ellátásának finanszírozásán, mert a költsége túlterheli a falvakat.

Kívánatosnak mondták azt is, hogy egyes szakellátások (szemészet, ortopédia stb.) hetente egy-két órában kihelyezett rendelést tartsanak a kis falvakban.
– A többség lelkiismeretes, de a rosszul dolgozó orvosoktól elpártolnak a betegek. A kormány majd kipótolja nekik az elveszett paraszolvenciát? – hangzott a kérdés. – Ha az önkormányzat szakmailag elégedetlen, kezdeményezheti a szerződés felbontását, illetve bárki fordulhat az Egészségbiztosítási Felügyelethez – reagált egyebek mellett a miniszter, egyetértőleg fogadva és támogatását ígérve a többi felvetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában