Helyi közélet

2008.05.30. 21:56

Az egyetemé lett a Mátrai Gyógyintézet

<p>Debrecen - A speciális adottságokra alapozva olyan gyógyító, rehabilitációs és gyógy-turisztikai központ kialakítására van lehetőség, amely biztosítja a magasabb színvonalú egészségügyí szolgáltatást.</p>

Az egészségügyi tárca döntése szerint május 30-tól a Debreceni Egyetem része lett a Mátrai Gyógyintézet, mely előzőleg az egyetem oktató kórháza volt. Két részből, a mátraházai és kékestetői egységből áll – tájékoztatta a Naplót Fuxreiter Margit, az egyetem stratégiai igazgató-helyettese.
Mint mondta, az Orvos és Egészségtudományi Centrum 2007-ben megalakította az ország első és jelenleg egyetlen rehabilitációs tanszékét, melynek kórházi hátterét a két intézmény közösen, elsősorban a Mátrai Gyógyintézetre alapozva kívánta megteremteni. Speciális klimatikus adottságokkal rendelkezik ugyanis: magaslati ingerklíma, alacsony páranyomás, magas a napsütéses órák száma, allergén szegény környezet.

Ezekre alapozva olyan gyógyító, rehabilitációs és gyógyturisztikai központ kialakítására van lehetőség, amely magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokat kínál.

Kerényi Erika vezeti

Ezzel a döntéssel egyben új fejezet nyílik a két intézmény két éve kezdődött, egyre szorosabbá váló együttműködésében is – adott részeltesebb információkat dr. Fuxreiter Margit. Eszerint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC) és a Mátrai Gyógyintézet (MÁGY) 2006-ban kooperációs megállapodást, majd oktatókórházi szerződést kötött az aktív és a rehabilitációs ellátásban, valamint az orvos- és szakorvosképzésben történő együttműködésről.

A DE OEC 2007-ben megalakította az ország első és jelenleg egyetlen rehabilitációs tanszékét, azzal a céllal, hogy jelentősen javítsa a két észak-keleti régióban folyó rehabilitációs ellátás és képzés szakmai feltételeit. Az oktatás és betegellátás kórházi hátterét a két intézmény közösen, elsősorban a Mátrai Gyógyintézetre alapozva kívánta megteremteni. Ugyancsak szoros együttműködés alakult ki a DE OEC és a MÁGY között az aktív ellátásban is, elsősorban a légzőszervi, szív- és érrendszeri és daganatos betegségek gyógyításában.

A két intézmény - az országos intézetek átalakítására vonatkozó reformcélokhoz illeszkedően - már együttműködésük kezdeti szakaszában kezdeményezte az Egészségügyi Minisztériumnál a MÁGY integrációját a Debreceni Egyetembe, felvázolva egyben azt a tervet is, hogy az integráció második szakaszában a MÁGY-nak az egyetem gazdasági társaságává történő átalakítását kívánja megvalósítani. Rámutattak arra, hogy ez utóbbi lépés példa lehet más intézmények szakmailag és gazdaságilag hatékony működtetésére. A javaslatot Dr. Székely Tamás miniszter úr megalapozottnak találta és a napokban döntött annak elfogadásáról. A döntést a minisztérium vezetése a MÁGY új főigazgatója, Kerényi Erika megbízásának átadásával egyidejűleg jelentette be. 

Más, mint...

A most kezdődő szervezeti átalakítás jelentősen különbözik az egészségügyi intézményrendszer egyes területein spontán folyamatoktól:
· Tovább javul, a betegellátás színvonala, mivel az integráció az eddigieknél szervezetileg is kedvezőbb feltételeket teremt a két, eddig önálló intézmény szakmai együttműködéséhez mind az aktív, mind a rehabilitációs ellátásban. Egyidejűleg a Mátrában tovább folytatódik a saját erőből végzett komfortosítás.

· Komolyabb beruházás és létszámbővítés nélkül jelentős mértékben javul a magas szintű rehabilitációs képzés feltételrendszere.

· A gazdaságilag eddig is stabil Mátrai Gyógyintézet egy pénzügyileg is egyedülállóan erős és jelentős fejlesztéseket önerőből megvalósító intézmény, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma keretei között folytathatja tevékenységét.

· Mindkét intézmény munkatársai és vezetői örömmel támogatják a szervezeti átalakulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában