Helyi kultúra

2024.05.16. 09:36

Negyven éve áll a kultúra háza Nádudvaron

Négy évtizede avatták fel a kor egyik legmodernebb művelődési központját. Az évfordulót méltón ünnepelték meg Nádudvaron.

Marján László

A Nádudvar művelődési központjának négy évtizedét bemutató kiállítást is megtekintették a megnyitó résztvevői

Forrás: Marján László

A jubileum alkalmából emlékkiállítással egybekötött ünnepséget tartottak a nádudvari Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárban május 11-én, szombaton. 1984-ben ezen a napon avatták fel az akkor új intézményt.

A Kabai Mennykő Néptáncegyüttes Csillag Csoportja Nádudvar művelődési központjának jubileumi ünnepségén
A Kabai Mennykő Néptáncegyüttes Csillag Csoportja Nádudvar művelődési központjának jubileumi ünnepségén
Forrás: Marján László

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón előbb Szücs-Varga Zsuzsanna, a művelődési központ intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Maczik Erika polgármester beszédében hangsúlyozta: ez nap a kultúra ünnepe.

– Az emberi kultúra megtestesülése a világnak ezen felén, a Kárpát-medencében legjellemzőbben a mezőgazdasági műveléshez, a paraszti létformához, a pásztorélethez vagy olyan kísérő tevékenységeihez kötődik, amelyekből kifejlődött a kézművesség, a népművészet, a folklór, amelyek a magyar kultúra alapvető részei. A nádudvari fazekasság olyan erős kötőeleme a településnek, hogy a modernitást minden elemében magában hordozó művelődési házban a mai napig működik oktatási céllal fazekasműhely – fogalmazott a városvezető.

Maczik Erika, Nádudvar polgárestere
Maczik Erika, Nádudvar polgárestere
Forrás: Marján László

A ház tervezőgárdájában megtalálható a híres magyar építész, Makovecz Imre és az elmúlt évtizedek számos kiváló szakemberének neve, de valamennyi szakági tervező korának elismert szakembere volt. A művelődési ház megálmodója, az akkori Vörös Csillag Termelőszövetkezet elnöke, Szabó István egy, a kiállításban is olvasható, korabeli sajtókérdésre azt válaszolta, hogy a nádudvari gazdasági eredményekhez méltó kulturális intézményt kívántak létrehozni. Az intézmény pedig az ő kívánságára kedvenc magyar költőjéről, Ady Endréről kapta a nevét.

Ma is ez a cél, és ennek egyik legfontosabb lépését tette meg a közelmúltban a nádudvari önkormányzat: több mint 30 év után, 2024-ben a létesítmény kizárólagos tulajdonosává vált.

Ezzel az aktussal lezárunk egy korszakot és nyitunk egy újat. Hiszem, hogy olyan idők következhetnek el, amely a fizikai megújulás mellett a mainál is több lehetőséget hoz városunkba, térségünkbe, Hajdú-Biharba a kulturális élet területén, s ennek jelei már ma is mutatkoznak a kulturális kormányzattal és szakmai szervezetekkel történő egyre erősödő együttműködések eredményeképpen

– mondta Maczik Erika.

A városvezető zárásként hozzátette: hálás, hogy itt lehet ezen a szép évfordulón és azért, hogy annak idején 4. osztályos kisdiákként is itt lehetett a megnyitóünnepség napján.

Csodaként tekintettek a nádudvari intézményre

Benedek Fülöp, az építtető termelőszövetkezet jogutódja, a Nagisz Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke emlékezete szerint fiatal főagronómusként járt anno először a házban és csodaként tekintett az új intézményre. Beszédében ő is méltatta Szabó István kapcsolódó munkásságát. Továbbá ő is megemlítette, az elmúlt hetekben az önkormányzat és a Nagisz Zrt. között sikeresen lezajlott ingatlantranzakciókat, aminek köszönhetően a város lett a fürdő és a művelődési ház egyedüli tulajdonosa.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég tavaly ünnepelte ötvenedik évfordulóját, és azért, hogy a két jubileum között a kapocs Szabó István személye. Ő volt

  • a tsz elnöke, a KITE megalapítója;
  • a szülőtelepüléséért, annak infrastruktúra-fejlesztéséért is sokat tett;
  • valamint neki köszönhető az is, hogy 1989-ben nagyközségből újra várossá vált Nádudvar.

A rendezvényt keretbe foglalta a zene és a tánc: a kezdéskor a Liszt Ferenc Kórus, a megnyitót követően a Kabai Mennykő Néptáncegyüttes Csillag Csoportja szolgáltatott kulturális élményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában