Helyi közélet

2008.05.10. 18:22

A legjobb gulyás és bojtár kerestetett

<p>Debrecen – A régi magyar pásztorhagyományokat a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások a mai napig megtartották. Az ország minden tájáról érkeztek jelentkezők a kétnapos versenyre.</p>

A Hortobágy Pusztai Állatparkjában megrendezett pénteki és szombati versenyek célja ezen ősi szakma mesterei és leendő mesteri olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, melyek a mindennapi munkájukhoz kapcsolódnak.

A tizenkettedik alaklommal megrendezett gulyás és bojtár versenyen idén tizenhét pár vett részt. A versenyszámok között szerepelt például a gulyásbot használata a nyúlütés, a vízhúzás vagy a karikás ostor használata. A látogatók a versenyszámok között néptánccsoportok táncaiban gyönyörködhettek.

A Pünkösdi Pásztorok Ünnepének keretein belül zajlott a pásztortánc verseny, melyen 8 férfi indult, akik az egyik legnehezebb feladatra vállalkoztak. A pásztortánc sajátossága ugyanis, hogy kizárólag bot, kampósbot vagy fokos használatával lejtik.

A színes kavalkádban és szép napsütésben rotyogtak a bográcsok. Hagyományos pásztorételeket kóstolhattak az vendégek: bárányból, szarvasmarhából, bivalyból készült pörköltök mellett ott volt a halpaprikás, a slambuc és a gulyásleves is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában