Helyi közélet

2008.05.02. 19:00

A gazdálkodóknak jól jött a sok eső

<p>Debrecen - A parasztoknak jeleztek a madarak is. Aki hitt nekik és elég bátor volt, már februárban elvetette a zöldborsót. Kurucz Gyula úgy látja, rekordtermésre lehet számítani.</p>

 A növénytermesztést sújtó tavalyi aszály után kedvezően indult az idei tavasz. Bár a tél csapadékhiányos volt, a meleg két héttel korábban köszöntött be, mint az előző években. „A parasztoknak jeleztek a madarak is. Aki hitt nekik és elég bátor volt, már februárban elvetette a zöldborsót” – mondta a Nagyhegyes határában körülbelül ezer hektáron gazdálkodó családi vállakozás, a Hegyesi Szövetkezet vezetője, Kurucz Gyula.

Úgy látja, rekordtermésre lehet számítani. Szép a búza, és kedvezett az esős március-április a kukoricának is. De a termés kifejlődéséig még sok idő telik el, s a mostani nedvességtartalék hamar elfogy a talajból, ha jön például két-három meleg, aszályos hét – folytatta.

A szakember amiatt aggódik még, hogy a jelenlegi foglalkoztatási feltételek mellett szinte képtelenek munkaerőigényes termesztést, péládul hibridkukoricamag–előállítást vállalni, pedig van rá kereslet, most meg is fizetnék, és sok családot juttathatnának jövedelemhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában