Helyi közélet

2008.04.02. 18:34

Város ahogy szeretné(n)k - vita a fejlesztésekről

<p>Debrecen – Itt az ideje, hogy az emberek elmondják a véleményüket – fogalmazott Pajna Zoltán. Társadalmi és szakmai eszmecserére hívja Debrecen az érdeklődőket az integrált városfejlesztési tervvel kapcsolatban, amelyet csak ezután nyújtanának be a kormányhoz.</p>

A terv a 2007-2013-ig tartó időszakra szól és 10 városrészre fogalmaz meg részletes fejlesztési stratégiát, amelyet bárki megtekinthet április 7-től a város honlapján.

Ezt követően április 9-én előbb szakmai, majd másnap 17 órától lakossági fórumot tartanak. A Belvárosi Közösségi Házban bárki elmondhatja véleményét ezekkel kapcsolatban.

A beruházásokra a város az Észak-alföldi regionális operatív program 11 milliárd forintos alapjából szeretne elnyerni közel 3,7 millárdot. Városrehabilitációs akcióterv szerint kétféle fejlesztést valósítanának meg; egyrészt szociális típusút, másrészt funkcibővítőt.

Ezt a városrehabilitációs elképzelést, az eddigieknél jóval részletesebb hatástanulmány előzte meg, mely új kategóriákba rendezte a város részeit. Eddig a KSH besorolása szerint 75 területet különböztettek meg Debrecenben, bár ezek nagy része azonos funkciójú volt.

Az új rendszer 10 részre osztja a várost a belvárostól, a villanegyeden át az ipari területekig. Az elemzés különlegessége továbbá, hogy a cívisváros területeit szegregációs szempontból is vizsgálta, s eredménye még a városatyáknak is meglepő volt.

Jelenleg nincs a városban olyan terület, melynek – elmaradottságát tekintve – kevesebb mint 50 százalék lenne az esélye felzárkózásra. Ez országos szinten is kiemelkedően jó, hiszen alig van ilyen mutatókkal rendelkező város Debrecenen kívül.

A fejlesztési terv időtartamát tekintve három részre osztott, melyből az első tavaly kezdődött volna, és idén év végéig tart. – A kormányzati rendszer megbicsaklott, ezért csúszott a pályázatok kiírása 2007-ben – világított rá a késés okára Pajna Zoltán, alpolgármester.
- F. Á. -

  • Vita a szocialista delegáltak körül
  • Felirat-vita Debrecenben
  • Sínen van a 2-es villamos pályázata
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában