Helyi közélet

2008.04.04. 06:48

Nyugtával dicsérd a napot

<p>Debrecen – Áprilistól akár egy millióra is megbüntethetik azt, aki a piacon őstermelőként nem ad számlát. Az őstermelők is kötelesek nyugtát adni április 1-től az új áfa-törvény módosítás értelmében. <dia width="900" height="700" alt="piaci képek 2008.04.03"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/piaci_k_pek_2008_04_03/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="piaci képek 2008.04.03" /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Termelok-gondjai-piac-1.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Termelok-gondjai-piac-2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Kereskedok-gondjai.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Modern-piac-modern%20ajt%C3%B3.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/EU-s-kaposzta.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></A></A></A></A></p>

– Nem gondoltak a nyugdíjasokra, akik így termelik meg azt a kis pluszt, amiből futja a gyógyszerekre – mondta Csató Vidorné, aki a kertjében megtermett felesleget hordja a debreceni nagypiacra.

– Minket nagyon is megterhel, hogy adószámot váltsunk, számlatömböt vegyünk és bélyegzőt csináltassunk – panaszkodott.
A módosítás célja az őstermelői adómentességgel visszaélők kiszűrése és megadóztatása volt.

Aki tudja, hogy a bevétele nem éri el egy évben az 5 millió forintot, az továbbra is kérheti az alanyi adómentességet, ha nem teszi akkor 20 százalékos áfát kell fizetnie áruforgalma után.

Megyénkben mintegy 60 ezer embert érintett az új szabály.

– Idén 30 ezer 480-an váltottak ki adószámot a hajdú-bihari őstermelők közül – mondta Tóth Gábor, az APEH szóvivője. Mostantól, ha valaki elmulasztja nyugtaadási kötelezettségét akár 1 millió forintra is megbírságolhatja az Apeh.

- F. Á. -

Vagyongyarapodás: talált pénz?

Egy-egy vagyonosodási vizsgálat egyszerűbb esetben 3-4 hónap alatt lezárul, de vannak bonyolultabb szituációk, melyek "kibogozása" akár egy évig is eltarthat - mondta Mogyorósiné Gábor Hajnalka, regionális igazgató.

Vagyonvizsgálat: jön az Apeh és kérdez

A vizsgált időszakban volt-e munkaviszonya: ha igen, pontosan hol, és mennyi volt az éves (havi) bruttó keresete? Részt vett-e gazdasági társaság alapításában? Cég részére nyújtott-e tagi hitelt vagy kölcsönt?

Az életút kelthet gyanút az Apeh-nál

Az a vállalkozó, aki feltűnően gyakran változtatja a székhelyét, vagy rövid időn belül már a sokadik céget alapítja, bizton számíthat idén az adóellenőrök érdeklődésére.

Levegőt is alig kapni az APEH ügyfélterében

Egymást érik az ügyfelek az APEH Faraktár utcai kirendeltségében, hiszen december harmincegyedike óta minden olyan őstermelőnek adószámot kell igényelnie, aki háznál vagy a piacon akarja eladni portékáját.    Az igénylőlap kitöltési útmutatója [.pdf - 156KB]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában