Helyi közélet

2008.04.22. 21:28

Nyelvtudás a jó állás kulcsa

<p>Debrecen – Legalábbis a kiállítók nagy része szerint, emellett többen az informatikai ismereteket emelték ki. Ma és holnap közel 40 kiállító standdal várja az álláskeresőket és érdeklődőket a 13. Debreceni Egyetemi Állásbörze. <dia width="900" height="700" alt="Állásbörze 2008.04.22."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_ll_sb_rze_2008_04_22_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Állásbörze 2008.04.22." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/allasborze.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Lehetőségeiket latolgató egyetemisták, optimista frissdiplomások és kevésbé derűlátó munkanélküliek zsongtak a közel 40 kiállító standja körül a 13. Debreceni Egyetemi Állásbörzén, az egyetem díszudvarán. Sokan itt szembesültek először azzal, hogy a diplomájuk „nem piacképes”, azaz itt nem találtak egyetlen végzettségüknek megfelelő ajánlatot sem.

Sokan letörve „szédültek” egyik pulttól a másikhoz, miközben azt latolgatták, milyen esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon. Éppen emiatt az egyik álláskínáló-kiadvány főszerkesztője, Gálvölgyi Anikó szerint fontos lenne felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy itt elsősorban az ipari szektor van jelen, ahová műszaki és gazdasági végzettséggel könnyebb elhelyezkedni.

A standok többségénél adatlapokat töltenek a fiatalok abban reménykedve, hogy pozitív elbírálásban részesül A4-es papírjuk. A kiállítók – bár ottjártunkkor még épp csak egy órája tartott a börze – optimistán nyilatkoztak. A legtöbb helyen sok komoly érdeklődő, sőt jelentkező is akadt már.

A legtöbb cégnél arra számítanak, hogy ezalatt a két nap alatt feltölthetik az üres állásokat, vagy olyan még az oktatásban aktív résztvevők adataival bővíthetik rendszerük, akik később potenciális munkavállalókként jöhetnek szóba.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a legfontosabb a jelentkezők tulajdonságai között egyrész nagy volt az egyetértés, másrész elég sokrétű választ kaptunk szakterületenként. Amiben minden standnál azonos volt az álláspont az a nyelvtudás és az informatikai ismeretek, hiszen ezekre lehet alapozni. Erre jó példa az IT Services is, ahol elsődleges követelmény a kiváló nyelvtudás, hiszen egyes munkaköröknél akár egy év is lehet a betanulási idő. A Teva Gyógyszergyár Zrt. munkatársai hosszútávon gondolkodnak. – Fontosnak tartjuk, hogy akár ösztöndíjprogram akár nyári gyakrolat keretében „neveljük ki” saját leendő kollégáinkat, hiszen csak akkor térül meg a befektetett energia és idő, ha a cég alkalmazásában huzamosabb időt tölt a munkavállaló – mondta Váradi Judit, a cég humánpolitikai szakembere.
- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában