Helyi közélet

2008.04.08. 08:25

Mennyit dugnak a dolgozók zsebébe?

<p>A pénzromlás üteme, valamint a vállalati és a személyes teljesítmény igen, a kormányválság és a forint gyengülése viszont nem befolyásolja érdemben a cégek béremelési szándékait – állítják szinte egybehangzóan gazdasági elemzők. &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/mennyit-dugnak-a-dolgozok-zsebebe/cn/haon-news-FCUWeb-20080408-0825271491"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Nemzetközi tanácsadók arra számítanak, hogy az idén a fizetések 6,1-7,3 százalékos mértékben nőnek, ezen belül azonban jókora szóródás tapasztalható. Onnantól kezdve, hogy sokan egyáltalán nem számíthatnak az idei esztendőben béremelésre, azon keresztül, hogy lesznek, akiknek (bár kapnak valamennyi emelést) a reálbére csökken, odáig, hogy a kulcsembereknél akár kétszámjegyű is lehet a növekedés.

A legjobban azonban azok járnak, akiknek a javadalmazását nem készpénzben, hanem az úgynevezett cafeterián keresztül (természetbeni juttatás gyanánt) növelik. Ők ugyanis a kedvezőbb adózási feltételek miatt átlagosan 20 százalékkal költhetnek többet juttatásokra az idén, mint tavaly.


Magas fizetés, nagy kockázat

Akár két és fél millió forintot is meg lehet keresni havonta, ha valaki elmegy biztonsági őrnek Irakba - tudta meg az RTL Klub Híradója.

Budapesten jóval nagyobb a kezdő fizetés

A diplomás pályakezdők bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, azonban ez eltérő az ország különböző részein. Budapesten és környékén ugyanis 195 ezer, míg Dél-Dunántúlon mindössze 114 ezer a bruttó bér.

Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk?

Ha valaki ma Magyarországon havi 1000 eurót (hozzávetőleg 250 ezer forintot) keres bruttóban, abból a levonások után 572 eurót (azaz 143 ezer forintot) vihet haza. Vagyis hazánkban a nettó fizetés a bruttónak 57,2 százaléka...

Álommunkahelyek, álomkarrierek

Egy felmérés szerint a legfontosabb munkahely-választási tényezők a pályakezdők számára a munkahelyi légkör, az előrelépési, tanulási lehetőségek, a vállalat jó hírneve, a rugalmas vezetési stílus. Meglepő: a kezdő fizetés nagysága csupán az 5. legfontosabb szempont. Elkészült a legnépszerűbb munkahelyek 10-es toplistája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában