Helyi közélet

2008.04.21. 07:00

Élére állni a mezőgazdasági változásnak

<p>Nádudvar - A hazai mezőgazdaságban rendkívül mélyreható, radikális változást kell véghezvinnni. Ezekkel a szavakkal kezdte mondandóját Tabajdi Csaba, európai uniós parlamenti képviselő a beszédét Nádudvaron a minap.</p>

A képviselő az első hazai agrárfórumon vett részt. Az összejövetel célja az volt, hogy szektorsemlegesen, kizárólag a szakmára összpontosítva vitassák meg a gazdák azt, hogy mi a jó a magyar mezőgazdaságnak, merre haladjon az ágazat, továbbá milyen változás szükséges a hazai mezőgazdaságban 2013 után.

- Az unióban új, közös agrárpolitikát kell megalkotni, és ebben benne kell leni Magyarországnak is, mégpedig úgy, hogy a változás élére áll - beszélt a jövőről a politikus, aki elmondta azt is, hogy hazánk évenként és adófizetőnként 25 ezer forinttal járul hozzá a gazdák mezőgazdasági termelésének fenntartásához. - Ez a támogatás valójában egy szerződés a termelővel azért, hogy többet, kiváló minőségben és versenyképesen termeljen a környezet megóvásával - folytatta Tabajdi Csaba. Hozzáfűzte: Magyarország a támogatások kifizetése terén az Európai Unióban a 7. helyen áll, míg a 2004-től 2007-ig csatlakozott 12 tagállam között az 1. helyet foglalja el.

Mindenesetre a jelenlegi európai uniós mezőgazdaságnak támogatás szempontjából vannak kedveltjei - ilyen például a gabonatermesztés - és mostoha gyermekei, mint a szarvasmarha tenyésztés.

Gasztronómia

A politikus szót ejtett arról is, hogy ő milyen álláspontot kíván képviselni a 2013. utáni uniós mezőgazdasági finanszírozásban. Elmondta, Magyarországnak el kell érni a lehető legtöbb támogatás megszerzését, és ez némileg előnyt élvezhet a másik fontos szempont, a pénzek "igazságosabb" elosztásával szemben.
Tabajdi Csaba a magyar gasztronómia nemzetközi hírnevének megszerzésében látja a mezőgazdaság fejlődésének egyik zálogát. Mint azt elmondta, a magyar konyha a világ négy legjobb konyhájának egyike. A franciákkal, olaszokkal és a kínaiakkal vagyunk egy helyen. Az, hogy a magyar konyha elfoglalhassa méltó helyét a világ gasztronómiájában, az az agrárium feladata is. Mégpedig a termelő és a magyar gasztronómia összefogásával valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában