Helyi közélet

2008.04.30. 06:35

KRESZ módosítások, átgondolatlanul...

<p>Debrecen - Módosítani akarják a közúti közlekedés szabályát. Nem lenne baj, ha szakértők és a következményeket átgondolva nyúlnának hozzá. De például azt a hibát is elkövették, hogy jogosítványszerzéshez szükséges minimális 8 osztályos plafont eltörölték. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk-Kresz-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A közlekedésben is kell egy kultúrszint. Ha az iskolázottságot leszállítjuk, egyenes arányban csökken ez a szint is.
A gyalogosok is tehetnek néhány dolgot. Nem akarják tudomásul venni, hogy a „zebra” a részükre kijelölt átkelőhely. Csak meg kell nézni, hogy mennyire lassan mennek át és hogy a fejüket elfordítják tőlem – mintha leprás lennék. Lehetek rosszul, bamba, rossz a fékem, stb.

Ha ők partnerek lennének, akkor sok baleset megelőzhető lehetne. Ha nekem a járművemmel a zöld időtartalma alatt el kell hagynom a kerszteződést, akkor igaz ez a gyalogosokra is. Néha és egyesek még csak azért is, némi undorral és csigalassan mennek át előttem a gyalogoslámpa piros jelzésén is.

Ordíttató gondolat, hogy a zebra előtt 20 méterrel le kell lassítanom 30 km/óra sebeségre. Miért?

Van fékem és tudok lassítani! De ha a 70-60 km, vagy akár 50 km/órás sebességhatárral jelzett az út és nekem minden zebra előtt le kell lasítanom, az a karosszériások jövedelmét és a bíztosítók kiadását növeli.

Hányan fognak beleszaladni az előttük lassító kocsikba? Például az, akinek nincs helyismerete és olyan messze van, hogy nem láthatja – például takarás miatt – az átkelőt jelző táblát, felfestést.
És mit ér a nemlétező vagy itt-ott meglevő zöldhullám? A közlekedést lelassítja, adott időben kisebb lesz az áteresztő kapacitás és azokon a szakaszokon fogják szennyezni a környezetet hosszabb ideig.

Ha a városon „n” idő alatt tudok ma átmenni, az át nem gondolt törvény szentesítése után „n+n” idő kell rá!
Mi lenne a meg oldás?A közlekedési morál javítása mind a járművezetők, mind a gyalogosok részéről! Ez egy össznépi játék, hát akkor legyen mindenki bevonva! Kicsit nyugatra vannak példák, jó lenne átvenni azokat! Mint mondjuk a kölcsönös tisztelet.

A gyalogosnak is érdeke minél hamarabb átmenni az úttesten, mert kevesebb mérget fog beszívni és a baleset lehetősége is csökken. Jasolnám, a vidéki rendőröket ne vigyék fel Budapestre a nemlétező terroristák elleni védelemre! Maradjanak itthon és tegyék itt a dolgukat!

Ha én betartom és a gyalogos is a közlekedési szabályokat, akkor nincs bírság, nincs baleset, marad a gyorsabb áthaladás, kevesebb ólom, a levegőben, stb.

Mi, magyarok mindig valami isteni hülyeséggel bírunk előállni.
Akik dönteni hivatottak előbb gondolják át azázszor és aztán döntsenek! Persze, nincs nálam sem a bölcsek köve és várom a mások építő ötleteit is.
Dobrai Zoltán,Debrecen

  • Idõszerû a KRESZ módosítás?  Video
  • Tesztelje KRESZ-tudását!
  • Megváltozott KRESZ- lassabban!
  • Jön az objektív felelõsség
  • Csak nem bemértek?
  • Hangoskodásért is büntettek Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában