Helyi közélet

2008.04.04. 07:05

Új piac „gyerekbetegségekkel”

<p>Debrecen – Minden kezdet nehéz, így van ez az új vásárcsarnokban is - a megoldások sem jönnek könnyen. A napokban egyhónapos az új debreceni nagypiac, amelyet már a nyitáskor is számos kritika ért. <dia width="900" height="700" alt="piaci képek 2008.04.03"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/piaci_k_pek_2008_04_03/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="piaci képek 2008.04.03" /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Termelok-gondjai-piac-1.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Termelok-gondjai-piac-2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Kereskedok-gondjai.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Modern-piac-modern%20ajt%C3%B3.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/EU-s-kaposzta.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></A></A></A></A></p>

A vélemények megoszlanak, hiszen a vásárlóknak tetszik a modern épület; nem zavarja őket az üvegfal, és rá-rá csodálkoznak egy frissen felfedezett újdonságra.

Nem így a kofák, akik ott jártunkkor szinte egymás szavába vágva sorjázták a problémákat. Szóba került, hogy nem megoldott az asztaloknál árusítók wc használata, kevés a lift, nincsenek útbaigazító táblák, „természetesen” a parkolás és a hatalmas üvegfelületek okozta károk is terítékre kerültek.
– Az emeleti korlátok alatti rés balesetveszélyes, ha valami elgurul és leesik akár agyon is üthet valakit a földszinten – figyelmeztetett Szász Tamás, aki többek között megemlítette még az asztalsorok közötti átjárhatatlanságot is. A hatalmas üvegfelületeken betűző nap a legjobban azokat zavarja, akik közvetlenül előtte kaptak helyet.

– Sajnos pont ide süt a nap, ezért kendőkkel kell árnyékolni a hűtőben az árut – mesélte Fehér Mihály. Kitért arra is, hogy a pultok kis felületére még egy mérleg sem fér rá. – Nem a nap a legnagyobb gond, hanem az, hogy nem használhatjuk a régi dézsákat az eu-s szabályok miatt, a műanyaghordókban pedig megbuggyan a káposzta, sokat ki kell dobni emiatt – mondta Hadházi Lajosné a földszinti verőfényben.

Változáshoz idő kell

Leposa István a piacot üzemeltető közterület felügyelet vezetője úgy fogalmazott, tudja, hogy nagy feladat áll még előttük, hiszen sok hiba csak működés közben derül ki, ám azokat mihamarabb megpróbálják orvosolni. A kofák által felvetett problémák közül néhányra már kész megoldásaik vannak, de a kivitelezés és a változtatások időt igényelnek.

Vannak viszont olyan dolgok, mint például az asztalok elrendezése vagy a wc használat, amelyekben nem terveznek változtatást.
– A piac sikere az üzemeltetőn kívül a kereskedőkön és a vásárlókon is múlik – mondta Leposa István.
Tiszta sor a tisztaság

Több kérdésben kompromisszum késznek bizonyult a közterület felügyelet vezetője, Leposa István, aki az együttműködésben látja a piac sikerének kulcsát. De egyetlen dologban hajthatatlan, mégpedig a wc-kérdésben. Az asztaloknál árusítóknak ugyanis 100 forintot kell fizetniük minden használatkor, csakúgy mint a vásárlóknak.

Ezt szeretnék megváltoztatni a kofák. Leposa István viszont úgy fogalmazott, a higiénia a legfontosabb ismérve egy piacnak, és ha nem szednénk használati díjat, akkor nem tudnánk miből fenntartani, az amúgy mindenkinek tetsző tisztaságot.

Hogy tetszik az új piac?

Heteken belül átadják az új vásárcsarnokot a Vár utcán, kíváncsiak voltunk, hogy tetszik a járókelőknek az új piac épülete.  

Múltról és jövőről a debreceni Nagypiac átadása napján

Debrecenben közel 650 esztendeje – 1361 óta – van állandó piac. A legismertebb, illetve legjelentősebb helyszínek a Piac utca, valamint a jelenlegi Dósa nádor tér voltak - tartalmazza a városháza sajtóanyaga.

Körkérdés: Ön tudja, mi épül a régi piac helyén? -

Színház, irodaház,üzletek vásárcsarnok és mélygarázs ezek épülnek a régi piac és a Debrecen áruház területén.De vajon az utca embere tudja-e hogy mi folyik az építkezés színfalai mögött? Tudják mi épül itt?Megkérdeztük.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában