Helyi közélet

2008.04.17. 11:42

Egyre több a tbc-s Debrecenben

<p>Debrecen – Kötelező tüdőszűrő minden 30 év feletti lakosnak – a tbc-sek száma túl a kritikus határon. Debrecen különösen veszélyeztetett Románia és Ukrajna miatt, ahol kiemelkedően magas a tuberkolózissal fertőzöttek száma.</p>

A tuberkolózissal fertőzőtt betegek száma átlépte a kirikus 20 ezrelékes számot Debrecenben, így az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa, Pásti Gabriella előírta a 30 év feletti lakosság kötelező tüdőszűrését április 1-től. Bedő Zoltán a VESZ Kht. orvosigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, számítottak erre a fordulatra, miután tavaly október elsejétől megszüntették a kötelező tüdőszűrést, és bevezették a vizitdíjat is.

– Közel 20 ezerrel kevesebben voltak a múlt évben tüdőszűrésen, mint az azt megelőző időszakban – ismertette Csontos Zoltán a Tüdőszűrő állomás vezetője. Debrecen veszélyezetett területnek minősül, mert a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is jelentős a tbc-sek száma, Romániában és Ukrajnában pedig, kiemelkedően sok tuberkolózissal fertőzött él.

Ismét kötelező a tüdőszűrő
Ötvenhárom új tuberkolózissal fertőzött beteget regisztráltak az elmúlt időszakban Debrecenben, így a megyei tisztifőorvos elrendelte a 30 év feletti lakosság körében a kötelező tüdőszűrést.

 Április 23-án kezdik az 1925-29 között született lakosság vizsgálatát, majd folyamatosan haladnak a 30 éves korosztály felé. Naponta közel 500 ember szűrését tervezik, tudtuk meg Csontos Zoltántól a Jerikó utcai Tüdőszűrő állomás vezetőjétől, aki többek között azt is elmondta, hogy készültek a „rohamra”, ezért nemrég felújították a gépeket is.

 A harminc év alattiak vizsgálata, illetve a munkaalkalmassági vizsgálat mindettől függetlenül továbbra is 2000 forintba kerül majd, és ha a friss tbc-s megbetegedések száma ismét a határérték alá kerül, elképzelhető lesz, hogy ismét megszüntetik a kötelező, ezáltal ingyenes tüdőszűrést.

- F. Á. -

  • Ingyenes, ha hívnak
  • A gyerek miért fizessen érte?
  • Pusztít a tbc a szomszédunkban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában