Helyi közélet

2008.04.18. 07:01

Durva dolgok a debreceni börtönben

<p>Bár úgy hírlett, büntetés-végrehajtási dolgozónak nem volt köze ahhoz, hogy több fogvatartott vizeletében marihuánára utaló nyomot mutattak ki a debreceni börtönben, a mostani állás szerint, egyesek mégis megüthetik a bokájukat</p>

Bár a korábbi rendőrségi közlések szerint büntetés-végrehajtási dolgozónak nem volt köze ahhoz, hogy több fogvatartott vizeletében marihuánára utaló nyomot mutattak ki a debreceni börtönben, most úgy néz ki, egyesek akár meg is üthetik a bokájukat ezzel összefüggésben.

Tutira mentek

Idén februárban rendőrök tartottak meglepetésszerű akciót a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az intézkedésről a börtön akkori parancsnokát, Tóth Csaba ezredest is csak a legutolsó pillanatban értesítették. A rendőrök a rajtaütést megelőzően olyan információk birtokába jutottak, melyek arra mutattak: a falak között előzetes letartóztatását töltő B. Tamás – akit 2007-ben első fokon 10 év fegyházbüntetéssel sújtott a bíróság, miután bizonyítottnak látták, hogy a férfi éveken át kiterjedt kábítószer-hálózatot működtetett Debrecenben – közvetve marihuánát csempész be.

A volt amatőr ralibajnok – aki egy ideig a rendőrség áltak leginkább keresett személyek egyike volt – maga is függő, s már 2005 ősze óta ül. Nem véletlen, hogy a rendőrségi akcióra mégis csak most februárban került a sor: a rendőrök sejtették, hogy B. Tamás ügyében a Debreceni Ítélőtábla másodfokon – a vádlott kontójára is elkövetett eljárási szabálytalanságok miatt – újra tárgyaltatja az ügyet a megyei bírósággal, ugyanakkor nem voltak biztosak abban, hogy fenntartják-e a férfi fogva tartását. Mivel jobb szerették volna rács mögött tudni B. Tamást, mint szabadon, éltek az említett, marihuánacsempészésre vonatkozó értesüléseikkel, ami egyben garantálta, hogy a férfit nem helyezik szabadlábra (a számításuk bevált, igaz, úgy hírlik, a drogtesztek között lejárt szavatosságú is akadt, ami kényes kérdéseket vonhat maga után).

Debreceni szálak

A razziát megelőző adatgyűjtés során a rendőrök több szokatlan dologra figyeltek fel B. Tamás fogva tartását illetően. Úgy értesültünk, a férfi szigorú őrzését egy fegyőr nemcsak egyszerűen elhanyagolta, hanem lehetővé tette szabad mozgását a börtön harmadik emeletén, s érdemtelenül részesítette jutalombeszélgetés, jutalomcsomag lehetőségében. Mindezeket képi és írásos dokumentumok bizonyítják. A rendőrségi akció hatására a fővárosból is érkeztek ügyészek, hogy a helyzetről tájékozódjanak.

Dömény Sándor dandártábornok, a büntetés-végrehajtás volt országos parancsnoka is járt Debrecenben, ahol a megyei főügyészségen informálódott. Azért csak volt parancsnok, mert éppen a héten, április 14-én felmentették megbízatása alól… Nos, az említett találkozón az ügyészség azt kérte Döménytől, hogy haladéktalanul intézkedjen az érintett fegyőr leszereléséről. Ez azonban azóta se történt meg. A dandártábornok lapunknak azt mondta, próbált hatni a nevelőtisztre, hogy tegye meg ezt a lépést, ő azonban nem volt rá hajlandó, helyette betegállományba vonult. A büntetés-végrehajtás vezetése által azóta se indult ellene belső fegyelmi eljárás.

Nem mellékes, hogy Dömény Sándor 2006 augusztusától 2006 végéig a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet élén állt. – Feltehetően találkoztam B. Tamással, de nem emlékszem rá – reagált kérdésünkre. Hozzátette: a férfi fogva tartásának körülményeiben sem tapasztalt kirívó szabálytalanságot. Lapunknak ugyanakkor többen azt mondták: a börtönben a legtöbben tisztában voltak azzal, hogy B. Tamás az úgynevezett „kivételezett helyzetű” rabok közé tartozik, s fogva tartása nem mindig a szabályok maradéktalan betartásával zajlik.

Dömény megbízásának visszavonása egyébként közvetlen munkatársait is meglepetésként érte, hiszen április elején még éppen meghosszabbították azt. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nem indokolta döntését – a törvény szerint nem is kell, persze – ugyanakkor a húzás találgatásra adhat alapot. Maga Dömény azt gondolja, a lépés véletlenül sincs összefüggésben a Debrecenben történtekkel.

Gyanú már van
 – A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet több munkatársát érintő ügyben nyomozunk hivatali bűncselekmények gyanújával – tudta meg a NaplóLudmán Zsolttól, a Debreceni Katonai Ügyészség vezetőhelyettesétől. Az eljárás sikere érdekében Ludmán csak szűkszavúan volt hajlandó nyilatkozni, így azt sem árulta el, mennyi büntetési-végrehajtási dolgozó érintett az ügyben. – Több szálon folyik a vizsgálat, amely a katonai ügyészségen még alig több, mint egy hete kezdődött – tette hozzá.

Elmérgesedett viszony

Dömény Sándornak távoznia kellett az országos parancsnoki székből. De már a debreceni börtön élén sem az intézményt tavaly május óta irányító Tóth Csaba ezredes áll… Dömény ugyanis két nappal a megyei ügyészségen zajlott találkozó után rendelkezési állományba helyezte Tóth Csabát azzal, hogy később személyügyi előadói – a debreceni vezetői beosztásnál jóval alacsonyabb presztízsű – állást kínál számára a főparancsnokságon. Ezt Tóth nem fogadta el, inkább a nyugdíjazást választotta.

A Napló úgy tudja, a két férfi viszonya azért mérgesedett el, mert bizonyos személyi kérdésekben nem értettek egyet, illetve Dömény álláspontja szerint a börtönben több szakmai hiba történt.
Az intézetet most Nagyné Császár Judit százados vezeti, aki hét éve dolgozik az Iparkamara utcában. A parancsnoki állásra pályázatot írtak ki.

 - Ratalics László -

További cikkek:

  • Korábbi képeink Kábítószerfogás Miskolcon 2007.10.15. Kábítószerrel bukott le egy debreceni  2008.01.18.  Kampányhét a kábítószer ellen 2007.12.06. és videók 
  • Lavírozók - jegyzet
    Büntetőeljárás indult a debreceni börtön több munkatársa ellen. A fő csapásirány annak felderítése, hogy ki, és hányszor szegte meg a rabok fogva-, illetve a külvilággal történő kapcsolattartására vonatkozó jogszabályokat.

  • Füveztek a rabok a debreceni börtönben
    Marihuánát juttattak be debreceni börtönbe annak a húsz fogva tartottnak, akik ellen kábítószer-fogyasztás miatt indítottak eljárást egy múlt heti zárkaellenőrzési akció nyomán.

  • Fegyházba megy a ralibajnok
    Letöltendő szabadságvesztésre ítélték a kábítószer-dílereket, avagy egy hálózat bukása. A bűnszervezet fejét, B. Tamást, az egykori ralibajnokot tíz év fegyházzal sújtottták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában