Helyi közélet

2008.04.07. 06:18

Büdösödő szemét a határban

<p>Bihar, Sárrét – A szemétlerakók nem üzemelnek, felszámolásukra azonban nincs keret. Változó nagyságrendű problémát okoz a térségben a már bezárt lerakóba hordott illegális szemét, vagy éppen a guberálók.&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/regio-tervei/cn/haon-news-hbn_01-20080406-0http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/regio-tervei/cn/haon-news-hbn_01-20080406-015524"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A régió tervei</B></A> [.pdf - 92KB]</p>

Január elsejétől bezártak a települések határában üzemelő szemétlerakók. Tulajdonosai, az önkormányzatok összefogtak és pályáznak, hogy felszámolhassák a telepeket. Változó nagyságrendű problémát okoz a térségben a már bezárt lerakóba hordott illegális szemét, vagy éppen a guberálók.
– Amíg fel nem számolják, addig vonzani fogja a törvénytelen lerakást. Az illetékteleneket kerítéssel próbáltuk távol tartani, azt is ellopták.

Senkinek sem jó ez az állapot, de az önkormányzatnak a minimális karbantartáson túl nincs pénze az őrzésre – mondta Szegi Emma, Kaba polgármestere.
Komádiban nem jelent akkut problémát a lerakó.

– Nem jelentős az illegális szemétlerakás. Nem tartom célravezetőnek, hogy körbekerítsük vagy jobban védjük a bezárt hulladéklerakót. Fennállna a veszélye, hogy a város más részeire vinnék a szemetet, ami nagyobb károkat okozna – fejtette ki Pénzes László, Komádi polgármestere.
A térség 34 önkormányzata összefogott és pályázik a rekultivációért. Olajos Mihály, a települési összefogás egyik vezetője a pályázatról elmondta: – Az első fordulón sikeresen szerepeltünk. Idén a bírálat, a döntés megszülethet, és jó esetben a közbeszerzés is lefuthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában