Helyi közélet

2008.04.25. 06:33

A város is a „zsebébe nyúl”...

<p>Debrecen – Támogatás nélkül is „belevágunk” a kiskörút építésébe, út menti beruházások már vannak. Mióta Debrecen „főutcásból”, „főteres” várossá vált, azóta esedékes egy nyugati elkerülő út megépítése. <A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-megk%c3%a9rdezt%c3%bck%20%c3%a9p%c3%bcletek_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-gambrinus-koz_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<DIA alt="Kiskörút 2008.04.25" height="700" width="900">&#160;<A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kisk_r_t_2008_04_25/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kiskörút 2008.04.25" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><BR /><BR /></p>

A finanszírozáshoz felhasználható európai uniós támogatási keretet 2007 óta csak most tette elérhetővé a kormány, így elérkezett a megvalósítás ideje.

 A körút, mely a Csemete utca folytatásaként a Garai és Cserepes utcák között kezdődik egészen az Erzsébet utcáig tart majd, megrövidítve az utat a város déli és északi része között.

A munkálatokat három szakaszra osztva végeznék, melyek ütemezése szerint az első a Hatvan és az Arany János utcák közötti lesz, 2009-ig.

Ez körülbelül 1,2 milliárd forintba kerül, melynek 70 százalékát az észak-alföldi operatív program keretéből fedeznék. Az első szakasz megvalósításához szükséges további közel 400 millió forintot önrészként kell az önkormányzatnak állnia.

Szállodák, irodaházak

Debrecen város 2008. évi költségvetésében 142 millió forintot biztosít a belvárost elkerülő nyugati kiskörút első ütemének tervezésére és kivitelezésére – tájékoztatott Pajna Zoltán alpolgármester, a rendelkezésre álló összegről.


– Az akcióterületen bizonyos tevékenységekhez kötött magánberuházások (ingatlan, szálloda, parkolóház vagy irodaház építése) is beszámíthatók önrészként, így az is lehet, hogy a városnak nem kell saját forrást adnia hozzá – írták korábban a Cívis Ház közleményében, hiszen már számos olyan ingatlanfejlesztési lehetőséget készítettek elő, amely elősegíti a körút megvalósítását.

De ahhoz, hogy idáig eljusson a beruházás, még a kormánynak el kell fogadnia az integrált városfejlesztési stratégiát, mely a 2013-ig lehívható, 3,75 milliárd forintos támogatás egyéb felhasználási területeit is tartalmazza.

Jóváhagyás nélkül a támogatás nem használható fel – ez nemcsak a kiskörút megvalósulását veszélyeztetné.

yugati kiskörút terv copy.JPG" content-type="image/pjpeg" content-length="288799" />

– Ha a kormány nem támogatja a nyugati elkerülő megépülését, és ezáltal nem jön létre a támogató szerződés, akkor is elkezdődnek a munkálatok – tudtuk meg Pajna Zoltán alpolgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában