Helyi közélet

2008.04.16. 15:12

A testbeszéd árulkodó lehet

<p>Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjún.</p>

Érdemes figyelni
A kutatások szerint a kommunikáció verbális elemei a közlések 35 %-át, míg a non-verbális kommunikáció elemei a közlések 65 %-át teszik ki.
A nem szavakkal való közlés nem szándékos és nem tudatos közlésmód.

A szavak az információ átadását szolgálják, a mimika, a testtartás, a gesztusok pedig a beszélő érzelmeit fejezik ki. Az állásinterjú során az interjúztató metakommunikációs jelzéseiből megérthetjük, hogy mennyire sikerült a meggyőzés, szükséges kiegészítéseket, korrekciókat tehetünk.

Érdemes odafigyelni az aprócska mozdulatokra, ugyanis sokszor pótcselekvésként emeljük a kezünket az arcunkhoz, vagy tesszük keresztbe a lábunkat.
Látható jelek
A fürge, merev járás az önbizalom jele, amely gyakran a tettrekész, agresszív menedzserek sajátja. Ha az illető, aki úgy sétál, hogy látszólag egy betonfal sem állíthatná meg, megáll, s csípőre teszi a kezét, agressziót, illetve készenléti állapotot közvetít.

Ezzel szemben ha azt látjuk, hogy valaki keresztbetett lábbal üldögél, s a lábfeje enyhén ringatózik, tudhatjuk, hogy az illető unja magát, ezért ha ezzel a mozdulattal találkozunk állásinterjún, érdemes az interjúztatót valamilyen módon felvillanyozni a siker érdekében.

 Például semmiképpen se üljünk karba tett kézzel, ez ugyanis a védekezés első számú jele. Az interjú helyszínéül szolgáló szobába se zsebre tett kézzel, görnyedt háttal lépjünk be, ez ugyanis a csüggedtség jele.

Ha az interjú végén a beszélgetőpartner az orrnyergét dörzsöli, ez negatív véleményt jelképez. Ha ezt látod, ne kezdd el piszkálni a hajadat, ez ugyanis a bizonytalanság, önbizalomhiány jele. Inkább picit döntsd oldalra a fejedet, amellyel tudathatod érdeklődésedet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában