Helyi közélet

2008.03.22. 18:27

Tojásfestés, sibafonás

<p>Debrecen – Népi játékokat, népszokásokat felelevenítő húsvétváró családi délutánt tartottak szombat délután a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban „Hol a tojás, piros tojás...” címmel. <dia width="850" height="630" alt="Húsvéti családi délután 2008.03.22."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H_sv_ti_csal_di_d_lut_n_2008_03_22_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Húsvéti családi délután 2008.03.22." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/husveti_jatszohaz.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Az eseményt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint a Vörösmarty Mihály Általános Iskola népviseletbe öltözött növendékei nyitották meg böjti dalokkal és húsvéti énekekkel.

Ezután a tojásfestés különféle módozataival ismerkedhettek meg az ellátogatók: a maratott, a levélrátétes (más néven batikolt vagy berzselt), valamint az írott technikákkal – tudtuk meg Vajda Máriától, a Déri Múzeum főmuzeológusától. Ezen kívül lehetőség nyílt a sibafonásra is, melynek során vesszőkből fontak korbácsot. Az ország bizonyos részein locsolás helyett ezzel náspángolták el finoman a lányokat, asszonyokat, akik hálából szalaggal ajándékozták meg a férfiakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában