Helyi közélet

2008.03.26. 10:31

Táncoló sivatagi porszemek

<p>Debrecen – Lábak topognak, deszkák ropognak, Ghymes zene andalít március 28-án a Főnix Csarnokban.</p>

Néhány nyitrai főiskolás negyedszázaddal ezelőtt alapított egy táncházi együttest, amit azért neveztek el Ghymesnek, mert sokat játszottak a Gyimes melletti ifjúsági táborban.

A hagyományos népzenei alapokhoz folyamatosan társultak újító zenei elképzeléseiknek köszönhetően modern és autentikus hangszerek is. Így alakult ki az évek során a rájuk oly jellemző Ghmyes-muzsika, melyet Szarka Tamás versei tesznek igazán teljessé.

Aki hallja őket elhiszi, a zenéjükkel akár esőt is tudnának fakasztani a sivatagban, táncra keltve a porszemeket. Kezdetben kis termeket, ma már sportcsarnokokat töltenek meg rajongóik, akik mámorosan éneklik a néha gyerekversekre néha már-már imára hasonlító szövegeket.

Bár nem nekik húzzák a talpalávalót, mégis feltűnik a március 28-i Főnix Csarnokbeli koncertjükön a Debreceni Hajdú Táncegyüttes. Nem másért, minthogy ők is köszönthessék a 25. születésnapját ünneplő zenekart. A dolog pikantériáját adja, hogy a „köszöntők” is születésnaposok, hiszen éppen 55 éves a táncegyüttes. Igazán feledhetetlennek ígérkezik tehát a főnixes buli, mely a Debreceni Tavaszi Fesztivál kiemelkedő rendezvénye lesz.

Természetesen nem marad el a rajongók ajándéka sem, melyek közül az egyik, hogy a közönség maga válogathatta össze kedvenc dalait 7 Ghymes albumról, többek között a Héjavarázsról és a Smaragdvárosról is.

- F. Á. -
INFOLINE
A Ghymes március 28-ai 25 éves születésnapi koncertjére a Napló előfizetői minden elérhető jegytípust 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatnak meg a Dósa nádor téri székházban, a készlet erejéig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában