Helyi közélet

2008.03.21. 13:21

Süket fülek és szirénaszó

<p>Debrecen – A megkülönböztető jelzésre a járművezetők többsége gyakran nem helyesen reagál. Számtalan esetben látom az utakon közlekedve, hogy ha szirénázó autó érkezik valamelyik irányból, az emberek tanácstalanok.&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Szir%C3%A9na-ment%C5%91s2-20080321-cZZs.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Szirena-mentos-2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;</A><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A bátor vezető sok esetben a kéklámpás után száguld, hiszen szabad az út… A város egyre hangosabb, s előfordul, hogy a körülöttünk lévő hangzavar miatt nem vesszük észre a szirénát, s elálljuk az utat. Pedig minden perc számít.

A másik oldalról

– Szándékosan és folyamatosan megszegni a közlekedési szabályokat nem egyszerű. Szimulátor nincs, csak élesben lehet megtanulni mentőt vezetni. Nem mindenki képes erre, ötévente pályaalkalmassági vizsgálaton vesznek részt a kollégák.

A megyében mi úgy tapasztaljuk, hogy a közlekedési partnerek nagy része segíteni próbál – mondta Loós András, a megyei mentőszolgálat műszaki vezetője. Csonka Ferenc, mentőautó vezető azt meséli, hogy két napja volt mentős, amikor riasztást kaptak; szörnyű volt az első út. „Ma már nagyon szeretek kék lámpával vezetni; az adrenalin megdobja az embert.

Rengeteg dologra kell figyelni, stresszes helyzetben vagyunk folyamatosan” – magyarázta.

A hazai sofőrök nem tartják tiszteletben a szirénázó rendőrautókat. Jelentős részük nem húzódik le, míg a külföldiek tudják mi a kötelességük – tájékoztatott Vezendi Ibolya, rendőrségi szóvivő.

Kovács Ferenc, tűzoltó parancsnok:  – Az emberek nem vesznek róla tudomást, vagy csak hosszú percek elteltével– mondta. A tűzoltóautók vezetői fokozottan figyelnek a többi közlekedőre: lassítanak, dudálnak, sőt, ha kell megváltoztatják a sziréna dallamát.
– Szerintem sok ember egész egyszerűen leblokkol. Nincs rutinjuk. Nem előnyös az sem, ha olyan hangerővel hallgatja a zenét, hogy rezeg az ablakom –ingatja a fejét Vaszkó István gépkocsivezető.

KopZsu

  • Ellopták a navigációs rendszert
  • Halálos mentőautó baleset
  • KRESZ-teszt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában