Helyi közélet

2008.03.31. 08:50

Árrobbanás a földpiacon? Nem szabad eladni...

<p>Debrecen - Ha például valaki megtudja azt, hogy a megyeszékhely közelében hol van átminősítésre váró terület, boldogan fizet érte hektáronként akár másfél millió forintot, hiszen biztos lehet abban, hogy hamarosan a többszörösét éri majd</p>

Az információ pénz, szokták mondani, és ez igaz a földpiacra is. Ha például valaki megtudja azt, hogy a megyeszékhely közelében hol van éppen átminősítésre váró terület, boldogan fizet érte hektáronként akár másfél millió forintot, hiszen biztos lehet abban, hogy hamarosan a többszörösét éri majd a terület.

Azt lehet tudni, hogy egy hektár szántó országos átlagára 388 ezer forint, csakhogy az átlag óriási szóródást mutat.

Szűkebb pátriánknál maradva; Hajdú-Biharban például a 200 ezertől a kétmillió forintos árig mindenre akadt már példa. Másfél-kétmillió forintért persze érdemes megválni egy hektár szántótól, csakhogy ez nálunk egyelőre nem általános. Néhány százezer forintért viszont botorság lenne eladni, hiszen ne feledjük, 2011-ben megszűnik a külföldiek hazai termőföldszerzésére vonatkozó tilalom.

Márpedig (vélik a szakértők) ahogy közeleg az idő, valószínű, hogy a magyarországi földárak újra nekilendülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában