Helyi közélet

2008.03.17. 14:02

Rács mögött marad a bajnok

<p>Debrecen - Eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a megyei bíróság elsőfokú határozatát a Debreceni Ítélőtábla a kábítószerrel visszaélés miatt tavaly júniusban 10 év fegyházzal sújtott B. Tamás és 11 társa ügyében.</p>

Eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a megyei bíróság elsőfokú határozatát a Debreceni Ítélőtábla a kábítószerrel visszaélés miatt tavaly júniusban 10 év fegyházzal sújtott B. Tamás és 11 társa ügyében. A megismételt büntetőeljárás soron kívül zajlik majd.

Hervatag virágnyelv

Az elsőfokú ítélet alapján B. Tamás profi kábítószerterjesztői hálózatot működtetett Hajdú-Biharban a 2000-es évek első felében. Marihuánában, extasy-ban, és speedben „utaztak”. Bár a középkorú férfi jól szervezte csapatát, egy óriási baklövést elkövettek: mobiltelefonon érintkeztek, illetve virágnyelven emlegették a drogokkal összefüggő kifejezéseket.

Beszélgetéseiket lehallgatták, a nyelvezetet megfejtették: e kettő már önmagában is bizonyító erővel szolgálhatott a büntetőeljárás során. Vele együtt több díler is bukott, akiket átlagosan 4-5 év szabadságvesztéssel sújtottak. Többségük már szabadult.

Védők a fókuszban

Az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezését többek közt azzal indokolták, hogy a védők nem megfelelően látták el a terheltek védelmét. Például nem voltak jelen érdemi bizonyítások során vagy egy védő több, egymással ellentétes érdekű vádlottat is képviselt (szerteágazó ügyekben egy védőnek több védence is lehet, de az említett dolog nem valósulhat meg).

Szintén jogellenes, hogy az ügyet első fokon tárgyaló bíró nem indokolta meg ítéletében, miért nem foglalkozott B. Tamás indítványaival. Ő és az ügy másodrendű vádlottja, B. Péter, előzetes letartóztásban marad, amit maguk és védőik is megfellebbeztek.

RaL

Fegyházba megy a ralibajnok

Letöltendõ szabadságvesztésre ítélték a kábítószer-dílereket, avagy egy hálózat bukása. A bûnszervezet fejét, B. Tamást, az egykori ralibajnokot tíz év fegyházzal sújtottták.Tíz év fegyházzal sújtotta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerdán nem jogerõsen B. Tamást bûnszervezetben, jelentõs mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bûntett miatt.

A férfi nem bocsátható feltételes szabadságra. Az általa irányított egykori Hajdú-bihari, elsõsorban marihuána, speed, és extasy terjesztésével foglalkozó hálózat több dílerét is letöltendõ szabadságvesztésre ítélték. bíróság által megállapított tények afelé mutatnak, hogy B. Tamás megszervezte csapatát: maga közvetlenül nem vett részt az értékesítésben, a dílerei közül többen nem is tudtak egymásról, illetve számolt a lebukással.

Az egykori amatõr ralibajnok alapos vezetõ volt: minden apró információról tudni akart, és tudott is, ami a legalább három évig mûködõ hálózat létét érintette. „Jó embereirõl” gondoskodott a bajban, a vele szembeszállókat pedig fenyegetéssel vagy békésebb eszközökkel, de céljainak megfelelõen befolyásolta.

Egy kapitális hibát azonban elkövetett: bár tudta, hogy a telefonos beszélgetéseiket lehallgathatják, mégis ezen a módon érintkeztek. Virágnyelvet használtak – vagyis a kábítószereket és a mennyiségeket nem nevezték nevükön –, de végzetesen alábecsülték a nyomozók eszét, akik a beszélgetések sorozatából kihámozhatták a lényeget. További elõzmények és részletek...

  • Füveztek a rabok a debreceni börtönben
  • Lakásban termelték a drognövényt
  • Fegyházba megy a ralibajnok
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában