Helyi közélet

2008.03.21. 06:41

Középkori kőtár és teaház

<p>Debrecen – Ha a város elnyeri a megvalósításhoz szükséges Európai Uniós pályázati pénzt, végre elkezdődhet a már régóta esedékes rekonstrukció a Nagytemplom körül. &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/kozepkori-kotar-es-teahaz/cn/haon-news-hbn_01-20080320-125830"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Látványtervek</B></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/search/f%C5%B1v%C3%A9szkert/members.haon_szerkesztoseg/emlekkert-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Jövőre elkezdődhet az Emlékkert felújítása; méltó helyet kapnak a Szt. András templom romjai. A felújítás terveit Kertai László Ybl-díjas építész készítette. Korábban, 1861-ben alakult egy Emlékkert Társaság is, mely feladatául tűzte ki, hogy méltó hellyé változtatja a Nagytemplom és a Református Kollégium közötti területet.

A jelenleg elhanyagolt állapotban lévő romkertből üvegtetőzettel fedett kőtárat és kiállítóhelyet fognak kialakítani.

Kávézó és teaház

Praktikus megoldásként – mivel kötelesek vizesblokkot is kialakítani – a tervezők a református egyház és a város vezetőségével egyetértésben úgy döntöttek, hogy a kőtár kihasználatlan, szabad térületén egy különleges hangulatú vendéglátóhelyet alakítanak ki.

Az elképzelések szerint teázó és kávézó várja majd a látogatókat és a kikapcsolódni vágyókat.

Szentélybe léphetünk

Ezen kívül megnyitják a „Sárkányos” ajtó mögötti északi kápolnát is, ahol még látható a 11. századi Szent András templom egy falrészlete, és az eredeti padló bújik meg a ráhordott földréteg alatt.

A hely különlegessége többek között, hogy itt hirdette meg a reformációt Méliusz Juhász Péter.

 – A szentély bejáratát a középkori kiállító tér felől alakítjuk ki, de a Sárkányos ajtót újra kell majd faragni – mondta Kertai László.

Kandeláberek és kovácsoltvas

Már 150 évvel ezelõtt is szükségesnek ítélték az emlékkert megóvása érdekében, hogy éjszakára zárhatóvá alakítsák.

Ma sajnos ez ismét aktuálissá vált. Mind az épített, mind pedig a természetes értékek védelme érdekében újra kerítéssel kell védeni ezt a területet. A tervek szerint – korabeli dokumentumok alapján – az eredeti kerítés mását készítik majd el.

Az öntöttvas és kovácsoltvas elemekbõl álló kerítésrendszerhez stílusban idomuló közvilágítást is terveznek. A tervekben mindössze annyi változás van, hogy az új kerítés a Nagytemplom faláig fog tartani.

NÉZZE MEG A LÁTVÁNYTERVEKET!

A Veres tornyot, a Rákóczi harang elhelyezésére építették, alapjai ma is láthatóak. A tervek szerint ez is üvegtetőzetet és éjszakára zárható kaput kapna. – A belső tér kiállító fülkéibe visszakerülnének a várostörténeti, egyháztörténeti és építéstörténeti tablók – tudtuk meg az építésztől. A beruházás összesen közel 170 millió forintba kerülne, mely tartalmazza az Emlékkert teljes rekonstrukcióját, az új kőtárat, és a Veres torony átalakításának teljes költségét is.

- F. Á. -

 

Debreceni séta: Balthazártól az Apollóig

Az említett területek átépítési terveit Kertai László készítette, akit a Kossuth tér átalakítása kapcsán ismerhettünk meg, hiszen annak a tervezése is az ő munkája ...

Átalakul a Petőfi tér, a pályaudvar környéke
Amennyiben megvalósulnak a Keletterv és Kertai László Ybl-díjas építész együttes tervei, elbontják majd a Nagyállomásnak a felüljáró felőli szárnyát.
Ízlés dolga - modern vagy ronda?
A 2,2 milliárd forintos költséggel épült Aquaticum Kertai László Ybl-díjas építész tervei alapján épült meg, nyolc hónap alatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában