Helyi közélet

2008.03.15. 10:18

Kiálltak a nemzetért, a szabadságért

<p>Debrecen, Hajdúböszörmény – Éppen százhatvan esztendeje történt, hogy március 15-én pesti fiatalok elindultak a legendás Pilvax kávéházból, és a magyar történelem egyik legjelentősebb eseménysorozatát indították el.</p>

1848/49 szorosan kapcsolódik a Bocskai-hagyományokhoz – jegyezte meg Szekeres Gyula, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum igazgatója a Napló érdeklődésére. A 17. Bocskai huszárezred kivette a részét a küzdelemből például Komáromnál és a budai harcoknál – emlékeztetett.

Sillye Gábor, az utolsó hajdúkerületi főkapitány toborzott, de tevőlegesen is részt vett a harcokban. A hajdúk annak ellenére kiálltak a nemzetért, a magyar szabadság eszméjéért, hogy a követelt jogokkal akkor már rendelkeztek; a Habsburg-elnyomás ellen azonban felvették a küzdelmet. Sillye Gábort egyébiránt a szabadságharc leverése után bebörtönözték, kiszabadulását követően pedig újra a Hajdúkerület főkapitányává választották.

A helyi fiatalság sok mindent tud az akkori eseményekről; a városi televízió közvetítette vetélkedőn mérik össze tudásukat, idén péntek délután – tudtuk meg Szekeres Gyulától. Az adásnak köszönhetően az idősebb generáció is sok ismerettel gazdagodhat.

Az ünnep előtti felkészülési időszak és a hivatali protokollon túli rendezvények közelebb hozzák az eseményeket a ma élő emberekhez – fűzte hozzá a múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában