Helyi közélet

2008.03.26. 06:57

Kegyetlen kegyeleti számla

<p>A számla összegét a kifizetéskor tudtam meg, rendeztem. A haláleset megviselt, mindemellett bíztam az eljárás tisztességében. Tévedtem! A temetés után belenéztem a számlába, de nem tudtam meg, hogy milyen konkrét tevékenységekből áll.</p>

Illetékességem okán 2007 szeptember 14-én megrendeltem a temetésivállalkozónál egy hamvasztásos temetési szolgáltatást urnafalba. Az ügyfélirodában kapott tájékoztatást elhittem. A számla összegét a kifizetéskor tudtam meg, rendeztem. A haláleset megviselt, mindemellett bíztam az eljárás tisztességében.

Tévedtem!
A temetés után belenéztem a számlába, de nem tudtam meg, hogy milyen konkrét tevékenységekből áll (pl. halottszállítás, hamvasztás, stb.) és az egyes tételek milyen összegbe kerülnek? Egy érthetetlen és értékelhetetlen zagyvasággal találtam magamat szemben. Olyannal, amelynek egyes tételei mögött nincs munka és nincs sem jogi, sem valóságalapjuk.
November 20-án levélben számla felülvizsgálatot kértem, túlszámlázás miatt. Az üzletág vezető úr különböző okokra hivatkozva két két tétel kivételével nem fogadta el az észrevételeimet, reklamációmat; saját megítélése szerint a kifogásolt tételek kiszámlázása jogszerű volt. A baj csak az, hogy a jogosságot nem bizonyította.
Határozott álláspontom szerint jogtalan számlázási tételek: 1. „Hamvasztó koporsó száll. előkész 27.200 Ft; 2. Hamvasztási alapdíj (Miért alapdíj?) 32.870 Ft; 3. Józsai ravatalterem (jogtalan!) 3114 Ft; 4. Ravatalozás Debrecenben (nem volt ravatalozás) 8220 Ft.A túlszámlázás összege 71.404 Ft.
Megjegyzem, hogy az elhunyt hat napig a hűtőben volt, a hetedik napon előkészítették, hamvasztották ez 2+4 óra volt. A nyolcadik napon az urnafalba helyezték (1 óra).
Ez egy etikátlan pénzszerzés, jogalap nélkül.

Benke István, Debrecen

Az illetékes válaszol
Tisztelt Benke Úr! Az Ön panaszát 2007. novemberében megvizsgáltuk és decemberben megküldtük tájékoztattuk Önt a kifogásolt díjtételek jogosságáról. Ezután Ön megkereste a Temetőüzemeltetési üzletágunkat, s kérte a letemetett urnafülke megváltási idejének felére csökkentését. Munkatársunk a kérésének eleget tett, és a megváltási idő csökkentéséből származó, valamint az egyik díjtételt is – megjegyeznénk szabálytalanul, mivel jogos volt – visszafizettette az Ön részére!
Ügyintéző munkatársaink a temetések megrendelése során mindig a legnagyobb alapossággal járnak el, figyelembe véve a hozzátartozók lelki állapotát.

A temetéshez szükséges adatokat, a kiválasztott szolgáltatásokat, termékeket és azok díjait egy adatlapon rögzítik. A temetés rögzítése és a számla kinyomtatása előtt munkatársaink minden esetben tételesen visszaolvassák a rögzített adatokat, a kiválasztott szolgáltatásokat, termékeket, azok díjait, majd közlik a számla pontos végösszegét. A hozzátartozók az aláírásukkal igazolják, hogy elfogadják a számla tartalmát.
Az Ön által kifogásolt díjtételekkel kapcsolatban, az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni: 1. A 2410152 cikkszám alatt számlázott díjtétel egy összetett díjtétel, amely tartalmaz 1 db hamvasztó koporsót, az elhunyt beszállítását az elhalálozás, vagy a boncolás helyéről a hamvasztó üzembe, a temetkezési árú kezelést és előkészítést.

2. A 2410060 cikkszám alatt rögzített díjtétel a Hajdú- Bihar megyén belüli elhunytak hamvasztási alapdíját tartalmazó díjtétel.

3. A 2410197 cikkszám alatti díjtétel 1., 3., 4. és a Józsai terem igénybevételi díja (energia, fűtés, takarítás) az Önkormányzat jelenleg érvényes 36/2000. (X.18.) Kr. számú rendeletében teremhasználati díjként előírt díjtételként nyert alkalmazást. Az Ön által megrendelt szertartás az 1. számú ravatalteremből lett elvégezve, így a díjtétel alkalmazása jogszerű volt.

Zavaró lehet az Ön részére a Józsai terem igénybevétele tétel, szeretnénk tájékoztatni, hogy ez nem egy plusz, vagy esetleg jogtalan díjtétel, hanem a számlán, mint felsorolás szerepel, ugyanis Társaságunk végzi a Józsai köztemető üzemeltetését és a számlázásunk központilag történik, így a számlán fel kell sorolnunk az 1-es, 3-as és a 4-es ravatalozó terem mellett a Józsai termet is.

4. A 2410155 cikkszám alatt szerepeltetett tétel Társaságunk díjjegyzékében rögzített díjtétel, amely magába foglalja a ravatalozás, a ravatalozáshoz használt eszközök kölcsönzési és a szertartáson közreműködő munkatársaink költségeit. A ravatalozás megtörténtét Ön aláírásával igazolta. Valamennyi díjtétel jogszerűen lett alkalmazva, így nem fizethető vissza.
Szeretnénk arról is tájékoztatni, hogy mivel a számítógépes számla „Szolgáltatás, áru megnevezése” rovatába írható karakterek száma korlátozott, így gyakori a szolgáltatások rövid megnevezése, ezért munkatársaink a temetés rögzítése és a számla kinyomtatása előtt minden esetben tájékoztatják a hozzátartozókat a kiválasztott díjtételek tartalmáról, ami minden bizonnyal így történt az Ön esetében is!

Bízunk benne, hogy a fentiekben adott részletes leírásunk, ebben a megközelítésben az Ön részére is egyértelműbb lett.
Kardos Marianna ügyvezető igazgató, Szinkulics István gazdasági igazgató, AKSD Kft.

 

Hagyományos, vagy hamvasztásos temetés?

Ön a hagyományos vagy a hamvasztásos temetést tartja jobbnak? Egyre gyakoribb a havasztásos temetések száma...

Milliárdok a temetőben a végső búcsúra
A hamvasztás ugyanis jóval olcsóbb, mint a sírhely kiváltása – sőt, az úgynevezett szóróparcellás temetésnél még parcelladíjat sem kell fizetni.
Aranyfogakkal üzletelő német krematóriumok
A megdöbbentő eredmény szerint 48 temetkezési cégnél ismerték be, hogy megtartják maguknak a hamvasztás után talált nemes fémeket és saját céljaikra.
Sokkal költségkímélőbb temetés? - Debrecen és Hajdú-Bihar megye ...
Országos felmérés szerint egyre nő a hamvasztásos temetések száma. Ez, valamint a szolgáltatás bővítésének szándéka, továbbá az motiválta a dísz szórókút üzembe helyezését, hogy a hamvak száraz szórása a koporsós temetésnél sokkal költségkímélőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában