Helyi közélet

2008.03.19. 06:23

Hol szorít a (gyerek)cipő? Milliós bírság

<p>Debrecen - A fogyasztóvédelmi szakemberek a régióban találtak olyan távol-keleti termékeket forgalmazó üzletet, ahol a teljes árukészletre vonatkozóan nem tudták hitelt érdemlően igazolni az eredetet. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/gyerekruha-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A fogyasztóvédelmi szakemberek a régióban találtak olyan távol-keleti termékeket forgalmazó üzletet, ahol a teljes árukészletre vonatkozóan nem tudták hitelt érdemlően igazolni az eredetet.

Ráadásul ugyanitt a kínált termékek egyikén sem a valós fogyasztói ár szerepelt - mindezekért az üzemeltetőt 400 ezer forintra bírságolták.
Gyermekruha- és cipő, valamint gyermekmagasszék – kifejezetten ezekre a termékekre fókuszált az a fogyasztóvédelmi akció, amelyet laboratóriumi vizsgálattal is egybekötöttek.

A három megyében összesen 8,6 millió forint fogyasztóvédelmi, valamint 810 ezer forint eljárási bírságot szabtak ki a renitensekre.

Az ellenőrzés során közel 50 ezer terméket vizsgáltak meg a fogyasztóvédelmi szakemberek.

A kifogásolási arány mintegy 20 százalékos volt. Két forgalmazó ellen azért indult eljárás, mert olyan ruhaneműket árultak, melyek értékesítését a hatóság korábban megtiltotta.

Mennyire fontos a minőség?
Megkérdeztünk egy nagymamát és egy GYES-en lévő anyukát, számukra mennyire fontos, hogy jó minőségű gyerekholmit vásároljanak az apróságoknak, és figyelnek-e arra, hogy legyen a kicsi holmikban magyar nyelvű útmutató.
– Véleményem szerint nagyon fontos a jó minőségű gyerekcipő, minimum hat éves korig, amíg ki nem alakul a lábboltozat. Figyelünk arra, hogy mindig az évszaknak megfelelő, minőségi cipőt vásároljunk a gyerekeknek. Az útmutatókat el szoktam olvasni, de számomra nem jelent problémát, ha az angol nyelvű. Darócziné Rita
- Nagyon nagy a választék a gyerekholmik tekintetében. Nekem is van két unokám, számukra szoktam vásárolni. Minőség tekintetében az is nagy kérdés, kinek mit enged meg a pénztárcája; én azért igyekszem a jobb minőségű termékeket megvenni. Útmutató nem mindegyik darabon van, de ha találok, el szoktam olvasni, hány fokon mosható, milyen az anyagösszetétel, stb. Szőke Ilona

  • A razzia eredményének részletei
  • A fogyasztóvédõ válaszolt
  • Szívjad fiam nyugodtan! Igyál is rá!
  • A Facebook társasági weboldal eláruja a felhasználók személyes adatait
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában