Helyi közélet

2008.03.28. 06:42

Debrecen: Ünnepen is vinnék a szemetet

<p>Debrecen – Lakossági igény miatt döntött úgy az AKSD, hogy idén az ünnepeken is elszállítják a hulladékot. Korábban problémákat okozott az, hogy ünnepnapokon nem szállították el a hulladékot, most pedig, az, hogy vitték (volna). </p>

Egy sámsoni olvasónk, Csigainé Barta Erika arról számolt be, hogy nem tudtak a megváltozott szállítási rendről, ezért nem sok munkája volt a szemétszállítóknak húsvéthétfőn, mert a tárolóedények nem voltak kiállítva az út szélére, így most többeknek „taposnia” kell a kukát, hogy férjen még benne a hulladék a következő ürítésig.

Megkerestük az AKSD Kft.-t, akik kérdésünkre elmondták, éppen a lakosság kérésére változtatták meg szállítási rendjüket, s kértek állásfoglalást a Állami Foglalkoztatási és Szociális Hivatal jogi főosztályától, hogy mindezt törvényes keretek között tehessék meg.

Sajnos, sokszor a társasházak és a lakóközösségek esetében nem volt megfelelő a korábbi eljárásunk, mivel a lakótelepeken hétfő-csütörtök és kedd-péntek az ürítés napja.

Így az ünnepnap esetén szombatra áttett hulladékszállításra nem gyűlt össze az adott tárolóedényre eső hulladék, viszont a következő ürítésre a konténerekben tetemes mennyiségű szemét gyűlt össze, emiatt több esetben plusz ürítést kellett kérniük a közös képviselőknek – indokolta a változtatást Juhász Judit, az AKSD Kft. pr-vezetője.

A hivatal álláspontja szerint higiéniai és egészség megóvási megfontolásokból adódóan reális társadalmi igény van a lakossági szemétszállítás munkaszüneti napokon történő elvégzésére, tehát az AKSD rendeltetése folytán munkaszüneti napon is működő munkáltatónak minősül ezek után. Ezzel a változtatással idén augusztus 20.-a kivételével már a piros betűs ünnepeken is szállítják a szemetet.

Ez húsvéthétfőn kilencvenegyből 60 embert érintett, akik a hétfői munkarend szerint dolgoztak; Juhász Judit szerint próbálták rugalmasan megoldani a beosztást, hogy mindenkinek megfelelő legyen.

– Mind a honlapunkon, mind pedig számlalevelünk hátulján feltüntettük a megváltozott szemétszállítást, melynek díjtétele természetesen ünnepnapokon sem emelkedik – válaszolta olvasónk kérdésére az AKSD pr-vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában