Helyi közélet

2008.03.14. 10:49

Csendes demonstrációval a Gárda ellen Debrecenben

<p>Debrecen-Válaszul arra, hogy a Magyar Gárda és a Jobbik Debrecenben tartja március 15-i megemlékezését a Kossuth téren, a Hátrányban Élőket Segítők Egyesülete egy órával korábban csendes demonstrációt tart a Piac és a Csapó utcák sarkán. <dia width="850" height="630" alt="Magyar Gárda megemlékezése Debrecenben 2008.03.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Magyar_G_rda_megeml_kez_se_Debrecenben_2008/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Magyar Gárda megemlékezése Debrecenben 2008.03.14." /></a></dia>&#160;<dia width="850" height="630" alt="Csendes demonstrációval a Gárda ellen Debrecenben 2008.03.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csendes_demonstr_ci_val_a_G_rda_ellen_Debre/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Csendes demonstrációval a Gárda ellen Debrecenben 2008.03.14." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-JobbikMagyarGarda_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Csendesdemonstracio_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

17 45

Az egybegyűltek közösen elénekelték a Himnuszt, majd megkezdte beszédét Kulcsár Gábor, a Magyar Gárda Hajdú-Bihar megyei gárdakapitánya. A téren állók köszöntése után szinte azonnal kitért arra, hogy szerinte – a Magyar Gárda szerint – még nincs vége a forradalomnak. – Az 1848-as 12 pont most időszerűbb, mint valaha.

Nincs független magyar sajtó, aki kontrolálná a hatalom túlkapásait, és a Magyar Gárda az egyetlen, ami a Szent Koronára esküszik fel, hiszen nincsen már nemzeti őrsereg sem – haladt pontról pontra Kulcsár, és mindegyikhez hozzáfűzte miért szükséges megvalósításuk ma.

– A forradalom még nem ért véget, ha azt akarjuk, hogy 160 év múlva még emlékezzenek a magyar nemzetre, akkor meg kell tennünk, amit megkövetel a kötelesség – ezekkel a szavakkal zárta végül beszédét a gárdakapitány.

17 35

Több száz ember gyűlt össze a Kossuth téren fél ötre, mikor megkezdődött a Magyar Gárda és a Jobbik közös március 15-i megemlékezése. Felcsendült a „már megszokott” Kárpátia, de most egy helyi fiatalokból álló nemzeti rock együttes előadásában.

A késő délutáni borongós szeles időben bele-bele kapott a szél a nemzeti trikolorban, a Jobbik zászlajába, és az Árpád-sávos zászlókba. Nem voltak indulatok, nem voltak bekiabálások, csak csendes emlékezés. A tér túloldalán állók még mindig csendesen figyelték a történéseket, de már mint járókelők egy csoportja, nem pedig, demonstrálók, mert terület foglalási engedélyük már lejárt.

– Mindenkinek demokratikus joga, hogy véleményt nyilvánítson – mondta Vona Gábor a Jobbik és a gárda elnöke róluk.

16 00

Fél négykor megkezdődött a Hátrányban Élőket Segítők Egyesületének csendes demonstrációja. – Semmilyen felszólalást nem tervezünk, csak jelenlétünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nem értünk egyet a Gárda létezésével és az általuk képviselt nézetekkel – mondta a rendezvény szervezője, Nagy Andrásné Zólya.

A helyszín
A Kossuth teret többszörös kordon választja el a csendes demonstrálók csoportjától, akik mindössze 30-35-en vannak. A tér másik oldalán lassan építik a színpadot és készülődnek a megemlékezésre – elmondásuk szerint napi politikától függetlenül. A kockázati fokozat magas lehet, bár pontos adatot a rendőrség nem árult el a terület biztosításában résztvevőkről, de annyit így is látni, hogy legalább 20-30 rendőr biztosítja a teret és a környező utcákat. A Dósa nádor téren pedig, két mikrobusznyi rendőr vár készenlétben arra az esetre, ha történne valami váratlan. Bár a felek kölcsönös ígéretet tettek arra, hogy nem zavarják egymás rendezvényeit, azért azt meg kell említeni, hogy a csendes demonstráció résztvevői nem a számukra kijelölt helyen állnak, hanem a Piac és Csapó utcák sarkánál lévő díszkút körül. A járókelők általában nem is értik mi történik, de kérdésünkre rögtön rávágták: biztos tüntetés. Sokat nem tévedtek, de azért az mindenesetre elgondolkodtató, hogy már meg sem ütközünk azon, ha mindennapi életterünkbe kordonok és tüntetések ékelődnek. Erre talán jó példa egy idős hölgy, aki a kordonok között lavírozott kosarával, és mikor meglátta a korlátok okát, fintorogva csak ennyit mondott: hahh! Majd tovább ment megszokott útján…

14 35
– Az, hogy cigánybűnözésről beszélünk, még nem az egész roma kisebbség ellen irányul, hiszen ez egy létező kriminalisztikai fogalom, ugyanúgy, mint a fiatalkorú bűnözés, az ellen mégsem tiltakoznak a fiatalok – reagált Kulcsár Gergely, a Jobbik debreceni elnöke a Hátrányban Élőket Segítők Egyesületének elmarasztaló véleményére.

Egyébként nem zavarja őket az egyesület csendes demonstrációja, csak furcsállják, hogy miért éppen most, amikor egy ünnepi megemlékezést tartanak, teljesen függetlenül a napi politikától, vagy bármilyen más társadalmat érintő megmozdulástól.

Hozzátette, hogy remélik, tartják magukat az ígértekhez, és nem fogják megzavarni megemlékezésüket.
Ha az időjárás engedi; Kulcsár Gergely szerint akár 200-an is részt vehetnek a ma délutáni megemlékezésükön, a Kossuth téren.

11 43

A Hátrányban Élőket Segítők Egyesületének elnöke Nagy Andrásné, kérdésünkre elmondta, hogy a Magyarországon élő 13 kisebbségből úgy tapasztalják, hogy csak a romákat és a zsidókat érik rendszeresen atrocitások, és a Magyar Gárda kijelentései is általában őket érintik hátrányosan.

– Nem toleránsak, nem tartják tiszteletben az emberek származását, nézeteit, sőt alapvető emberi jogait sem. Mélységesen bántó és sértő, hogy ki akarnak rekeszteni a magyarságból minket, pedig mi is itt születtünk, ez a hazánk, a magyar az anyanyelvünk – fejezte ki felháborodását az egyesület elnöke.

– Jelenleg nem az erőszak és az arra való buzdítás oldja meg a problémát, hanem a párbeszéd – ismertette álláspontját Nagyné.

Arra a kérdésre, hogy hány embert várnak még becsléseket sem tudott mondani, de megjegyezte, hogy az Országos Cigány Önkormányzat is jelezte nekik részvételi szándékát.

Mivel rendezvényük időben és térben sincs messze a Gárda és a Jobbik megemlékezésétől, ezért a rendőrség biztosítja majd a területet, de külön rendőri védelmet nem kért az egyesület.

– Nem fogjuk megzavarni a Gárda ünnepségét, és bízunk benne, hogy a mi demonstrációnk is atrocitásmentes lesz – nyilatkozott Nagy Andrásné.

10 49

Ma délután fél öttől Debrecenben tartja a Magyar Gárda Egyesület és a Jobbik Magyarországért Párt közös megemlékezését az 1848-49-es forradalomés szabadságharc kitörésének 160. évfordulója alkalmából a Kossuth téren.
A rendezvényen felszólal Vona Gábor, aki a Magyar Gárda, és a Jobbik elnöke is, továbbá beszédet tart Kulcsár Gábor a Gárda megyei kapitánya.

A Magyar Gárda pere a Fővárosi Főügyészség decemberi keresete alapján március 12-én megkezdődött.
Az ügyészség arra hivatkozva, hogy az Árpád-sávos jelvényekkel, fekete egyenruhában masírozó gárdisták, mások jogait és szabadságát sértik, a szervezet feloszlatását kezdeményezte.

Többek között erre is hivatkozva tartja meg csendes demonstrációját a Hátrányban Élőket Segítők Egyesülete, szintén ma délután fél négytől a Piac és a Csapó utcák sarkán.
Közleményük szerint céljuk, "hogy felhívják a figyelmet a Magyar Gárda által képviselt kirekesztő, újfasiszta ideológiának tartott eszmék ellen".

Levél a Gárdának
A Hátrányban Élőket Segítők Egyesületének elnöke az alábbi levéllel fordult a Magyar Gárdához: „Nagy Andrásné üzenetet küldött a http://magyargarda.hu/kapcsolat űrlapon. Tiszteletem önöknek Kedves Magyar Gárda! Szeretnék érdeklődni, hogy mi Debrecenben élő romák-cigányok is részt vehetünk a március 14-i megemlékezésükön a Kossuth téren??? Kérem szépen önöket, hogy engedjék meg nekünk hogy ott lehessünk. Üdvözlettel. Egy roma-cigány ember. Várom szíves engedélyüket.” A válasz a Gárdától pedig így szólt: „Kedves Nagy Andrásné! Tisztelettel elfogadjuk részvételi szándékukat a rendezvényünk irányába, Önöket is, mint ahogy minden tisztességes szándékkal érkezőt szeretettel várunk ünnepi megemlékezésünkön. Reméljük lassan eljön az idő, amikor az egyik legmagasabb rangú ünnepünk méltóságának megfelelően együtt emlékezhetünk meg békésen Nemzetünk nagyjairól. Barátsággal: Kulcsár Gábor Magyar Gárda Mozgalom Hajdú-Bihar Megye Gárdakapitánya.” A leveleket az érintettek beleegyezésével közöltük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában