Helyi közélet

2008.03.26. 16:05

Beperelik debrecen polgármesterét a szocialisták

<p>Debrecen – Az MSZP városi szervezete polgári pert indít Kósa Lajos polgármester ellen.</p>

Azzal indokolták döntésüket a mai sajtótájékoztatón, hogy a március 20-i közgyűlés zárt ülése után Kósa nemcsak, hogy ismertettehanem kommentálta is az ott elhangzottakat; valamint tudatosan hazugságot állított az szocialisták városi szervezetéről, mikor azt mondta a sajtó munkatársainak, hogy csak politikai indokok vezérelték őket a Vagyonkezelő Zrt.-be delegált tagjaik visszahívásakor, valamint nem indokolták meg kellően – a formailag egyébként sem megfelelő – indítványukat, melyet Bazsa György képviselő nyújtott be.

– A szocialista frakció a debreceni polgárok érdekében nem kíván lomondani a jogairól, még akkor sem, ha a Fidesz mindent megtesz azért, hogy korlátozzon minket jogainkban – mondta Zsiros Zsolt, az MSZP városi elnöke.

Hazugságnak tartják azt a közgyűlésen elhangzott kijelentést is, miszerint a szocialisták városi szervezete szeretné irányítani a közgyűlést. Varga Zoltán szerint a közgyűlés megsértette a városi szervezetük jó hírét, valamint kétségbe vonta a tagok magyar demokráciához való hozzáértését.

– Azért dönöttünk úgy, hogy bepereljük a polgármestert, hogy még csírájában elfojtsuk a hazugság politikáját Debrecenben – mondta Zsiros Zsolt. Nem kártérítést akarunk, hanem elégtételt, hogy a bíróság kimondja; Kósa Lajos hazudott, megsértette a városi szervezet jogait, és ezért a jövőben ettől tiltsák el a polgármestert.

– Ha a Kósa Lajos mégis úgy dönt, hogy beismeri, hogy valótlanságot állított, és bocsánatot kér, akkor abban az esetben elállunk a polgári peres eljárástól – mondta Varga Zoltán, szocialista képviselő.

Önmagát ismétli a polgármester reagálásban
Bazsa György szocialista képviselőtől vett szószerinti idézettel kezdte reagálását Kósa Lajos arra, hogy az MSZP városi szervezete be akarja perelni azért, mert szerintük hazugságokat állított a március 20-i közgyűlést követő rögtönzött sajtótájékoztatón. – „A Magyar Szocialista Párt Városi Elnöksége határozott arról, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságából és a Felügyelő Bizottságából a párt által delegált tagokat - Huszka Imrét és Kállai Gábort - Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyedüli részvényese hívja vissza, és jelezte, hogy a közeljövőben javaslatot kíván tenni a posztok betöltésére.” – idézte Kósa. A polgármester szerint ez a kijelentés éppen azt jelenti, ami ellen a szocialista képviselők, Zsiros Zsolt és Varga Zoltán tiltakoznak. – A debreceni szocialisták párthatározattal döntöttek arról, amiről – a demokrácia alapvető szabályainak betartásával – legfeljebb Debrecen város közgyűlése dönthet – közölte Kósa Lajos. A Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsában és felügyelőbizottságában 2010-ig, azaz mandátumuk lejártáig megmaradnak pozíciójukban az MSZP által visszahívni kívánt, korábban általuk javasolt tagok. – Nem delegáltak! – írta a polgármester közleményében. Kósa Lajos ismételten arra hivatkozik, hogy semmilyen kifogás nem érkezett Kállai Gábor és Huszka Imre munkájával kapcsolatban, és ezért egy „nem létező jogra hivatkozva” ezentúl a politikai megfontolások kerekednének felül a hasonló kérdésekben. – Gondoljunk csak bele, hogyan is venné ki magát, ha egy hasonló eljárás keretében – mivel mondjuk politikai nézeteikkel nem ért egyet – a közgyűlés elkezdené leváltani az iskolaigazgatókat vagy intézményvezetőket mandátumuk lejárta előtt – példálózott a polgármester. Egyetlen szóval sem reagált viszont arra, hogy a szocialisták elvárnák a bocsánatkérését, és arra sem, hogy hazugsággal „vádolják”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában