Helyi közélet

2008.03.10. 19:25

Az önismeretről, az öngyilkosságról Debrecenben

<p>Debrecen - Popper Péter pszichológus előadásával kezdődött hétfőn a pszichológiai szakhét a Debreceni Egyetemen. A főépület X-es eladójában a padlón is ültek a fiatalok. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-popper%20peterDI_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A mester – sok más mellett – mesélt hallgatóinak a felismeréséről: a legtöbb öngyilkosságra készülő ember nem a szeretetlenség, hanem a szeretetre való képtelenség miatt akar véget vetni az életének.

Időzött az önismeret fogalmánál, az erre való igény divatjánál.

Mint mondta, az önismeret azért izgatja az embereket, mert azt hiszik, hogy sorsismeretet jelent. Azt hiszik, ha valaki mélyen megismeri magát, a saját titkos részét, akkor rendbe fog jönni az élete.

De van-e az énnek titkos része? Ki előtt titok az? Mi az akadálya, hogy magunk előtt feltárjuk? Továbbá: van-e gyógyító hatása van az önismeretnek?

Popper Péter válasza szerint először is kérdés, hogy egészen biztosan akarja-e az ember megismerni önmagát - a gonoszságaival, gyengeségeivel együtt -, vagy csak a magáról alkotott illúziók megerősítésére van szüksége.

További hírek: http://egyetem.haon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában