Helyi közélet

2008.02.26. 07:04

Kevésből nem lehet várat építeni

<p>Debrecen - Bolond az, aki elhiszi, hogy annyi pénzből föl lehet építeni egy normális, szabványoknak és szabályoknak megfelelő házat. Hol van a tervező, aki megtervezte, akinek tudnia kell, hogy amit tervezett, nagyjából mennyiből valósítható meg?</p>

Hallgatom a híradásokat, nézem a képeket. Reklamálnak a lakók, hogy beköltöznének a jogerős lakhatási engedéllyel rendelkező házaikba, de ez is hiányzik, az sincs kész, a wc és mosdókagyló is használt, stb., a vállalkozó meg csak húzza a vállát, hogy ennyiért csak ezt lehetett.

Hogy ők most beperlik a vállalkozót, hogy nem szerződés szerint teljesített, és hogy nekik most milyen rossz, mennyire szánalomra méltók, mennyire igénylik most az együttérzést.
Először is bolond az, aki elhiszi, hogy annyi pénzből föl lehet építeni egy normális, szabványoknak és szabályoknak megfelelő házat.

Másodszor: hol van a tervező, aki megtervezte, akinek tudnia kell, hogy amit tervezett, nagyjából mennyiből valósítható meg?

Hol van a felelős műszaki vezető, akit az építkezés megkezdése előtt be kell jelenteni a műszaki irodára, aki felelős azért, hogy az épület terv szerint épüljön meg?

Harmadszor: hol van az a bank, aki úgy folyósítja a szocpolt, hogy nem tartja be a folyósítás elemi szabályait? Hol vannak a részteljesítés igazolásai, azokat ki írta alá, ki ellenőrizte?

Negyedszer: hol van a műszaki iroda ügyintézője, aki kiadta az építési engedélyt, majd a használatbavételiengedélyt anélkül, hogy meggyőződött volna annak tényleges tartalmáról, megvalósulásáról?
Sok hunyó van ebben a játékban, és ez kemény büntetőjogi felelősséget vet föl, tehát akár rendőrségi feljelentés is megalapozott lehet.

Az építészkamara is eljárhatna az ügyben – már csak a mundér becsületének védelme érdekében is – és kizárhatná a soraiból azt a műszaki vezetőt, aki a nevét adta ehhez a nyilvánvaló csaláshoz.

A közigazgatási hivatal a hivatali visszaélés gyanúját kellene hogy vizsgálja, a bankfelügyelet pedig a folyósítás körülményeinek nevezett szabálytalanságait. Mindemellett persze a vállalkozó is hibás, aki nem ismeri az építési törvény rá vonatkozó részeit.
Tovább is van, mondjam még?
Nem. Inkább csak ismét fölhívnám a figyelmet: előtte kell gondolkodni, megkeresni a megfelelő szakembereket, akik objektív, szakszerű tájékoztatást tudnak adni, és csak ezen ismeretek birtokában belevágni. Házat – jobb esetben – az ember egyszer épít, egy életre. És sz*ból legfeljebb csak Afrikában lehet.
Molnár Jenő

  • Késik a Divinus átadása
  • Az építkezésrõl képekben
  • Mérhetõ-e lakásonként az energiafogyasztás?
  • Bírságok, illetékek, adózási eljárások
  • Hogyan szerezzünk vagyont, illetékfizetés nélkül?
  • A parkolás „mélyvarázsa” Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában