Helyi közélet

2008.02.25. 16:18

Jó úton jár az újfalui kórház

<p>Berettyóújfalu - Szó sincs a berettyóújfalui kórház "lezüllesztéséről", "legatyásításáról", sőt százmilliós fejlesztések valósultak meg - tájékoztatta a Naplót Bulyovszki István. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Beretty%C3%B3%C3%BAjfalui%20k%C3%B3rh%C3%A1z-2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A kórházigazgató főorvos házzátette: annak ellenére, hogy az újfalui nem súlyponti kórház, pontosan úgy dolgoznak, mintha súlyponti lenne.

- Jó úton jár az intézmény, ezt igazolta az elmúlt egy év - a többek által várt 600-800 millió helyett csupán 3-50 millió forint a működési hiány tette hozzá.
Mint azt a Napló hétfői számában lírtuk, többen tudni vélik, hogy az újfalui kórházat a "lezüllesztéssel" a privatizálásra készítik elő.
A magánosítás szándékát Szeifert Ferenc, a kórházat fenntartó önkormányzat vezetője határozottan cáfolta a hétfői lapszámunkban megjelent cikkben.

A berettyóúfalui kórház a múlt évben befejezett gép-, műszer beszerzési jegyzéke négy, apróbetűvel teleírt lapon fér csak el - mutatja fel Bulyovszki István kórházigazgató, majd megkérdezi: Hol itt a "lezüllesztés"?
Persze, azon túl, hogy plazma sterilvágó, magzatfigyelőrendszer, műtőslámpa, mammográfiai készülék is szerepel a listán, többet nem árul el az intéztményvezető, mondván, ezek éppen olyan titkok, mint a gyárak felszereltsége.
Elég az hozzá, hogy összességében mintegy 50 millió forintot költöttek műszerek beszerzésére 2007-ben.

Biztató jelek

Mindezzel együtt további jelentős műszerezettség-fejlesztések előtt áll a kórház. Ugyanakkor kíváncsian várják a súlyponti kórházak működése felülvizsgálata utáni időszakot.
Mint azt Bulyovszki István részletezte, bár egy éve értetlenül álltak a döntés ténye előtt, hogy intézményük nem került a súlyponti intézmények közé, ugyan úgy kezdték el a munkát, mint ha az újfalui kórház is kiemelt intézmény lenne.

Ennek egyébként a szakmai színvonal minden tekintetben megfelel. Amellet, hogy Újfaluban működik az ország egyik legjobb sürgősségi betegellátása és az úgynevezett egészségügyi hiányszakmákban sincs hiány, pénzügyileg is rendben van a kórház.

- Az elmúlt egy év igazolta stratégiánk helyességét - összegez Bulyovszki István.
- Egy év elteltével felülvizsgálják a súlyponti kórházak működését, és biztató jelek vannak arra, hogy bekerüljünk a súlyponti kórházak közé.
Ebben az ügyben komoly lobbi tevékenység folyik, a döntés helyzetben lévők látták az itteni helyzetet, ezért az előzőnél jobban lehet számítani arra, hogy a parlament reális döntést hozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában