Helyi közélet

2008.01.03. 08:28

Az óév, művek és alkotók fényében

<p>Debrecen – Vidékünk kultúraszerető közönsége számára 2007 legmeghatározóbb-legmegrendítőbb eseménye minden bizonnyal irodalmunk nagyasszonya, Szabó Magda elvesztése volt.</p>

Az elmúlt esztendő jelentősebb kulturális eseményeit számba véve februárban „újonccal” találkozunk: a Csokonai Színház első alkalommal rendezte meg a DESZKA Kortárs Magyar Drámák fesztiválját, amelyen tizennégy meghívott produkciót tekinthetett meg a nagyérdemű.

Direktor nélkül

A következő hónapban igazgatóválság „tört ki” a teátrumban: bő egy esztendő után távozott Csányi János. Kósa Lajos polgármester szavai szerint a direktor a valamivel több, mint egymilliárdos költségvetésű Csokonai Színházban rögtön az első évben mintegy 50 millió forinttal lépte túl a pénzügyi keretet. A színházat az átmeneti időre Vidnyánszky Attila művészeti vezetőre bízták, illetve, később, önkormányzati biztost jelöltek ki, Mádi Zoltán személyében.
Márciusban véget ért a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ nyitó kiállítása, a Kilencvenkilenc év; a következő tárlaton André Kertész Torzulások című fotósorozatát mutatták be.
Áprilisban, az V. Debreceni Költészeti Fesztiválon Franciaországban élő költők – Jacques Roubaud, Paul Fournel, Marie-Louise Chapelle, Papp Tibor – mutatkoztak be. Aztán nemsokára ismét örülhettek az irodalom szerelmesei: a fő programsodrával

május 31. és június 4. között zajló 78. ünnepi könyvhetet Oravecz Imre Kossuth-díjas költő nyitotta meg Debrecen főterén. A díszvendégek sorában tudhattuk Esterházy Pétert, Háy Jánost, Szilágyi Ákost és Térey Jánost. Június közepén pedig átadták a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központot: a vadonatúj épületet a Bem tér 19. alatt találják az olvasók.

Oda a kép

Az elmúlt évben Debrecenben rendezték az EFOTT-ot: fergeteges buli, tizenkét színpadon háromszáz program zajlott július utolsó hetében, a Vekeri-tó partján. Szintén a nyár történése, ám kevésbé örömteli: a megyei közgyűlés döntése nyomán megszűnt a Kölcsey Ferenc Megyei Közművelődési Intézet.
A debreceni dzsessznapok némiképp általakult: új helyszíneken, a Baltazár Dezső téren és a Kossuth téren is koncertekkel várta a zenekedvelőket, szeptember 6. és 9. között, s véget ért az amerikai városok dzsesszéletét bemutató széria: 2007-ben Lengyelország volt a vendég, ahonnan öt formáció is érkezett, köztül az Adam Pieronczyk Trió, a Colors és a Tomasz Stanko Quartet.
Október első hetében Szabó Magdát ünnepeltük, 90. születésnapja alkalmából: a Csokonai Színház díszelőadással köszöntötte őt, az Aranybika épülettömbjében lévő könyvesbolt pedig fölvette az írónő nevét. Egykori iskolájában, a Dóczy-gimnáziumban is személyesen fogadta a gratulációt Szabó Magda. Néhány hét múlva mindenkit megdöbbentett a hír: irodalmunk nagyasszonya, november 19-én, örökre megpihent. Ravatalát november 29-én a debreceni városházán állították fel, majd december 1-jén vett tőle végső búcsút szeretett szülővárosa a Köztemetőben.
December 9-én a Déri Múzeum egyik legbecsesebb kincsétől köszöntünk el bizonytalan időre: a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festményt visszakérte tulajdonosa, a Hamilton Galéria.

Akiket elvett tőlünk az óév

Nemcsak Szabó Magdát gyászoltuk az elmúlt esztendőben: a művészeti élet megyénkbeli vagy megyénkhez köthető nagyjai közül többen is eltávoztak 2007-ben.

A magyar kultúra napja után, január 23-án hunyt el Kedves Tamás gordonkaművész, főiskolai tanár, a debreceni konzervatórium korábbi igazgatója.
Márciusban, életének 44. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Kocsis György színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja. A komikus utóbb néhány esztendeig a debreceni társulat művésze volt; az itteni közönség még az elmúlt évadban is láthatta a színpadon – akkor már vendégként – a Marica grófnőben.
Nagy György magántáncos, koreográfus, rendező, a Csokonai Színház örökös tagja májusban halt meg, negyvenkilenc évesen.

A művész a 2003-as csigolyatöréséből való felépülésének küzdelmei során szinte a csodával határos módon lett egyre jobban és jobban, szervezete négy év után mégis feladta a harcot.
2007-ben jelent meg Juhani Nagy János újságíró – a Napló korábbi munkatársa – Csokonairól szóló regénye, amely a cívisváros önkormányzata által meghirdetett irodalmi pályázat második helyezettje volt. Az ötvennégy éves szerző nem sokkal élte túl műve napvilágra kerülését; augusztusban búcsúztunk tőle.
Szeptemberben ismét zenei életünket érte veszteség: Szesztay Zsolt Liszt-díjas karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyugalmazott főiskolai tanára életének 73. esztendejében méltósággal viselt súlyos betegségben elhunyt.
Sándorfi István Párizsban élő világhírű festőművésznek a debreceni Modemben tartották első magyarországi életmű-kiállítását, áprilistól júniusig, A test színeváltozása címmel. Az alkotó december 26-án egy párizsi kórházban meghalt.

A show ment tovább

Az elmúlt évben is folytatódott a Napló nevével fémjelzett rendezvények sora, jelentős fellépőkkel, produkciókkal, a közönség kitüntető figyelmével. A Napló-koncertek műsorában többek között Jamie Winchestert, a Kowa meg a Vegát, a Nox együttest, Bródy Jánost, Horváth Charlie-t is láthattuk-hallhattuk 2007-ben. Az események javarészt a Lovardában zajlottak, de például Varnus Xaver orgonaművész e sorozatban tért vissza sokak által régóta várva a Nagytemplomba. A Tankcsapda pedig harmadik alkalommal is lehengerlő sikert aratott, telt ház előtt, a Főnix Csarnokban az év végén.
A Napló bemutatta a Yamato dobosainak színpadi produkcióját, Az operaház fantomjának Madách színházi koncertverzióját, továbbá a Chanbara című művészi szamurájkard-forgató show-t is „vendégül látta”.
A Stand-Up Dumaszínház 2007-ben folytatólagos bombasikerként szerepelt a Lovardában, és számos jeles színtársulat is emlékezeteset alakított a Kassai úti rendezvényközpont színpadán.
A Napló szintén hagyományos mozisorozatában tucatnyinál is több filmet láthattak a szerencsés olvasók az országos premiert megelőzve a Cinema Cityben, köztük olyakat is, mint például a Karib-tenger kalózai harmadik része.

Nyolcvanöt esztendő

A magyar kultúra napján 2007-ben nemcsak nemzeti imádságunk megszületésének évfordulóját üdvözölhettük, hanem szűkebb hazánk kulturális életének két jeles szereplőjét is: nyolcvanötödik születésnapja alkalmából köszöntötték január 22-én Varga Magda opera-énekesnőt, érdemes művészt, a Csokonai Színház örökös tagját és Dankó Imre néprajzkutatót, nyugalmazott megyei múzeumigazgatót.

Egyéves volt az új Kölcsey

Egyéves születésnapot ünnepelt a Kölcsey Központ: Kelet-Magyarország legnagyobb és legmodernebb konferencia-központja 2006 februárjától áll nyitva a látogatók előtt. Az évfordulónak négynapos rendezvénnyel tisztelegtek, február 22. és 25. között.
A Főnix Rendezvényszervező Kht. közlése szerint a létesítmény fennállásának első esztendejében 260-nál is több rendezvényt tartottak a Kölcsey Központban; az események mintegy 153 ezer látogatót vonzottak.

Holló emlékére

Holló László Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész születésének 120. évfordulója tiszteletére rendeztek emlékkiállítást márciusban a debreceni Belvárosi Galériában. A jeles évforduló alkalmából emléküléssel, koszorúzásokkal és kötetek megjelentetésével is tisztelegtek az alkotó munkássága előtt.

Szabadság, egyenlőség…

Horváth Katalin, a Hajdú-bihari Napló fotóriportere nyerte márciusban az Alliance Francaise Liberté, Égalité, Fraternité – Szabadság, Egyenlőség, Testvériség című országos fotópályázatának fődíját a Liberté ’56 című film forgatásán készült felvételével.

A debreceni Égerházi

Égerházi Imre (1925–2001) festőművész csaknem negyven, debreceni tematikájú művét mutatták be tavasszal Debrecenben és Hajdúböszörményben az „Égerházi Imre, a debreceni festő” című emlékkiállításon.

A Mestert ünnepelték

A cívisváros zenei életének szempontjából is jeles napnak bizonyult 2007. április 11-e: e napon ismertették a sajtó képviselőivel a Debreceni Kodály Kórus háromlemezes, a névadó összes a cappella vegyes kari művét bemutató CD-sorozatának záró darabját, s ekkor jelentették be: Debrecen is rendezvények sorozatával veszi ki a részét Kodály Zoltán születése 125. évfordulójának megünnepléséből.

A világmuzsika nagyasszonya

A 2007-es debreceni tavaszi fesztivál világsztár vendége Cesaria Evora volt: a Zöld-foki-szigetekről származó dalnokfenomén hangját április 6-án hallhatta a közönség a Kölcsey Központ nagytermében. A világzene nagyasszonya előző nap érkezett hazájából – Párizson keresztül – a cívisvárosba, aztán Svájcban folytatta koncertsorozatát.

Bertók Lajosra emlékeztek

Bertók Lajosra emlékeztek a családtagok, barátok, kollégák, ismerősök május 1-jén Bocskaikertben, a 2006 nyarán tragikusan elhunyt színész – a Csokonai Színház egykori művésze – születésnapján. Többek között a fényképfelvételeket, tárgyakat őrző emlékszoba megnyitásával, Bertók Lajos szobrának felavatásával, az egykori művésztársak pedig műsorral adóztak a fiatalon meghalt színész emlékének.

Visszatért a „tett színhelyére”

Visszatért Debrecenbe a világsztár dzsesszmuzsikus, Marcus Miller. A basszusgitáros-zeneszerző korábban a 2001-es dzessznapokon lépett fel, 2007-ben pedig a Kölcsey Központban adott önálló koncertet, május 21-én.

Kóti Árpád, ismét

A Hajdú-bihari Napló az elmúlt esztendőben is díjazta a Csokonai Színház véget érő évadának kiemelkedő teljesítményét. Ezúttal is olvasóink dönthették el, melyik művész a legérdemesebb a kitüntetésre. A legtöbb szavazatot Kóti Árpád kapta, így a Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész 2003 után 2007-ben is átvehette a Napló-díjat a júniusi évadzáró társulati ülésen.

Leonardo tarolt

Augusztus 16. és december 2. között minden idők legnézettebb vidéki időszaki kiállításának adott otthont a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ. Az igazi Da Vinci című, Leonardo gondolkodásmódját bemutató tárlatot megközelítően 162 ezren látták. A nyolckamionnyi műtárgyból összeállított kiállítás megrendezése 280 millió forintba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában