Helyi közélet

2007.12.25. 14:59

Zsúfolásig telt a Székesegyház

<p>Debrecen – December 24-én éjjel ismét kitárultak a debreceni Szent Anna Székesegyház kapui, hogy fogadják az éjféli misére érkezőket. A zsúfolásig telt templomba be sem fért mindenki. <dia width="850" height="630" alt="Zsúfolásig telt a Székesegyház 2007.12.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Zs_fol_sig_telt_a_Sz_kesegyh_z_2007_12_25_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Zsúfolásig telt a Székesegyház 2007.12.25." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-%C3%A9jf%C3%A9li%20mise%202DI.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Sokan a lépcsőn hallgatták végig a szentmisét, melyet Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke celebrált.
Az éjféli mise Jézus születésének misztériumát jeleníti meg. Az év folyamán kétszer van éjféli liturgia: egyszer Jézus születésekor, vagyis szenteste, majd Jézus feltámadásakor, húsvétkor. Mindkét esemény olyan, amely valamilyen módon világosságot, fényt hoz az emberek életébe – mondta el a római katolikus püspök.

Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy az Isten fia emberré lett, ez az esemény pedig jelentőségteljes, az egész világra hatással van.” Mindenkit más hoz el a székesegyházba karácsonykor. Van, akit egy régi emlék, van, akit a szokás, és vannak olyanok is, akik várnak valamit, keresnek valamit. Sok út vezet tehát ilyenkor a templomba, és szintén sok út vezet Jézus Krisztushoz is. Kincset találunk, ha megleljük és megértjük üzenetét, örömet adhat életünknek. Közénk jött, hogy megmentsen minket, hogy gazdagabbá tegyen; azért, hogy célokhoz, értékekhez vezessen el.
Az időnek egy pontján, a földnek egy helyén rendkívüli dolog történt. Mária és József népszámlálás miatt útnak indult Betlehembe, de éjszakára már nem kaptak szállást. Bezárták előttük a kapukat, ezzel együtt az életüket is az emberek, ugyanúgy, ahogy manapság is sokan teszik ezt – vont párhuzamot a mai korral a püspök. Emiatt napjainkban sokan érzik az otthontalanságot, a kitaszítottságot. Jézus egy kisgyermek volt mindössze, aki mások segítségére, gondoskodásra szorult, mégis a világnak ura. 30 évesen elindult hirdetni az igazi élet örömlétét, bátorságot önteni az emberekbe, hogy aztán vállára vegye a legsúlyosabb terhet, a szenvedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában