Helyi közélet

2007.12.21. 11:46

Varga László válasza

<p>Debrecen - <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:news-hajdubihar/cikk/sarfurdo-a-hatso-szobaban/cn/news-20071218-06263353"><STRONG>Sárfürdő a „hátsó szobában” címmel</STRONG></A><STRONG></STRONG>publikált olvasói levélre reagált a Városfejlesztési Főosztály vezetője Varga László. Válaszát itt olvashatják.</p>

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló „Debrecen és térsége szennyvízelvezetése és tisztítása beruházás 2. szerződéses egység” LOT 2 meglévő csatornarendszer rekonstrukciós kivitelezési munkálatait a CÍVIS 2005. Konzorcium végzi.

Ezen kivitelezési munkálatok érintik a Garai és Csokonai utcák csatornahálózatának felújítását is. A Csokonai utca kivitelezése ez év május végén kezdődött, míg a Garai utcáé november elején.

Problémát jelentett, hogy a csatornarekonstrukció utáni, az eredeti tenderterv szerinti sávos úthelyreállítás a feltárt útpálya-szerkezet nem megfelelő állapota miatt nem vezetett volna kellő eredményre, ezért egy magasabb műszaki színvonalú és minőségű útszerkezetet kívántunk megvalósítani, mely véglegesen megoldja ezen utcák közlekedésbiztonsági és műszaki állapotát. Az ISPA beruházás szabályai nem teszik lehetővé, hogy a csak sávosan feltárt útpályák esetében is teljes pályás helyreállítást írjunk elő, ezért a városnak a feladatok megvalósításához útfelújítási, csapadékvíz-elvezetési tervet kellett készíteni, illetve biztosítani hozzá a hiányzó pénzügyi fedezetet.

További gondot jelentett az ősz folyamán leesett csapadék, hiszen a kivitelezési munkaterületen a munkaárokból kitermelt talaj sárosodást, sárfelhordást okozott , amelyet még jobban nehezített a teljes szelvényben elvégzett útalap csere, illetve az altalaj teherbíróvá tétele.

Jelenleg a Garai utcában az elkészült feltárásos szennyvízcsatorna rekonstrukció során a minőségellenőrzési munkálatokat végzik (tömörségi és víztartási próbák) melyet 2007. december 20-ig befejeznek.

Ez idő alatt ezen utca, mint munkaterület teljes egészében le lesz zárva.

A minőségellenőrzési munkák befejezése után haladéktalanul megkezdik az útrehabilitációs munkálatokat, mely jelenti a korábban említett magasabb műszaki színvonalú útfelújítást teljes útalap cserével, csapadékvíz- elvezetéssel, útszegélyezéssel és teljes felületű aszfaltozással.

Az útrehabilitáció érint több belvárosi utcát is, többek között a Csokonai és Garai utcát mely előbbi esetében az útrehabilitációs munkálatokat már elkezdték, jelenleg is az útalap cseréjét végzik.

A kivitelezés várható befejezési ideje - az időjárás függvényében - a jövő év eleje.

  • „Sárfürdõ” a hátsó szobában
  • Csatornázás a Tócóskertben
  • Csatornázás: negyven százalékos lemaradás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában