Helyi közélet

2007.12.28. 19:37

Többnyire észrevétlenül érkezik

<p>Budapest – Cukorbetegség. Ezerszer hallott már mindenki erről a betegségről, sokan azonban mégsem ismerik pontosan a kockázatait.</p>

A diabétesz olyan fizikai állapotot jelent, amelyben a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a tápanyagot; alig vagy egyáltalán nem termel inzulint, esetleg nem megfelelően hasznosítja a termelt inzulint.

A cukorbetegség többnyire észrevétlenül, hosszú évek alatt alakul ki, könnyen felborítva szervezetünk egyensúlyát. Előfordulhat, hogy a betegséget csak akkor ismerik fel, mikor szövődményei már előrehaladottak vagy visszafordíthatatlanok.

Ezek roncsolhatják a retinát, veszélyeztetve a látást, agyvérzést vagy szexuális zavarokat okozhatnak, de előfordulhat a comb- és lábszárartériák szűkülete, mely végtagvesztéshez vezethet.

Helyes életmóddal, személyre szabott étrenddel és rendszeres ellenőrzéssel azonban elkerülhető a betegség. A kontroll legegyszerűbb módja a vércukormérés, amelynek segítségével idejében felismerheti a veszélyt és kivédheti a diabétesz súlyos szövődményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában