Helyi közélet

2007.12.20. 05:37

Millió gyógyszertár egymás hegyén-hátán

<p>Debrecen – A belvárosban körbe sétálva legalább fél tucat patikát találunk. Több olvasónk felfigyelt arra, hogy egymás után nyílnak a gyógyszertárak. Munkatársunk utána járt, mi ennek az oka.<BR />&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-szabad_gy%C3%B3gyszerpiac_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Az Apolló Gyógyszertár vezetője, Kreislerné Grósz Zsuzsanna elmagyarázta – a patikaliberalizáció lehetővé tette, hogy bárki, bárhol létrehozhat új gyógyszertárat – eddig 5000 lakos és 250 méteres körzet volt a kitétel – , amennyiben többletszolgáltatást vállal.

Ez annyit jelent, hogy minimum heti 60 órát tart nyitva, emellett internetes gyógyszerrendelést vagy házhozszállítást végez.–
Ujházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú-Bihar megyei Szervezetének elnöke hozzátette:

– Az országban lévő 2500-2600 patikából több, mint 1000 veszteséggel zárja az esztendőt.

A problémát abban látom, hogy a legtöbb befektető profit orientált. A patikaláncok képviselői a forgalmas helyeken megtelepednek, a veszteséges éveket is vállalják, hogy később ők maradjanak talpon.

Kellemetlen következménye lesz az átszerveződésnek, hogy a nehezen megközelíthető, esetleg szegényebb vidékeken tönkremennek a patikák, így nehezen jutnak majd gyógyszerhez az emberek.

  • Jön a mobil-patika
  • Patika az interneten
  • Hogyan állítsuk össze házipatikánkat?
  • A régió vezetõ gyógyszergyártója lesz a Richter
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában