Helyi közélet

2007.12.11. 05:35

Kevés köldökzsinórvért vesznek

<p>Debrecen - A szakember szerint ez részben tájákozatlansággal, illetve a nagy költséggel magyarázható, hogy Debrecenhez képest Berettyóújfaluban alig kérik az újszülöttek&#160;szülei a köldökzsinórvér levételét.</p>

A klinikán valamivel ritkábban, Berettyóújfaluban pedig alig-alig van erre példa, derült ki.
A köldökzsinórvért, melyben az őssejtek találhatók, az újszülött világrajövetele után és a méhlepény születése előtt veszik le.

Magyarországon Budapesten és Miskolcon tárolnak őssejteket.

Az őssejtbankkal a szülők veszik fel a kapcsolatot, s szerződést kötnek a tárolásról és a szállításról

A kórházak feladata csupán a vér levétele és az adminisztráció, amiért nem kérnek pénzt.

Hűvösvölgyiné Szabó Petronella a Kenézy-kórház Szülészeti Osztályának főnővére elmondta, hogy a vérlevétel és az adminisztráció összesen körülbelül tíz perc. Náluk szinte hetente kérik ezt a beavatkozást.
Tóth Zoltán, a Szülészetiés Nőgyógyászati Klinika igazgatója a HAON-nak azt nyilatkozta, hogy náluk hetente-két hetente egyszer fordul elő ilyen kérés.
– Olyan ritka, mint a fehér holló.

Egy évben négy, öt alkalommal csupán. Valószínű, hogy egyrészről a tájékozatlanság játszik szerepet, abban, hogy Debrecenhez képest kevesebben igénylik az eljárást. Másrészt drága – mondta Bedő Tibor, a Berettyóújfalui Területi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője.
Őssejt a köldökzsinórvéren kívül felnőtt korban is nyerhető – a csontvelőből. A kutatások szerint a köldökzsinórvérből jóval könnyebb őssejtet nyerni, mint a csontvelőből.

A szüléskor, a szülést követő 15. percig egyszerűen levehető az egyébként orvosi hulladéknak számító méhlepényből és köldökzsinórból. Ezzel szemben, ha csontvelőből szeretnének őssejthez jutni, az sebészi beavatkozást igényel, és gerincvelői érzéstelenítéssel jár. A donornak a műtét után fellépő fájdalommal és valamekkora rizikóval is számolnia kell.

 

Mi az õssejt?

Az õssejtek úgynevezett anyasejtek, belõlük fejlõdik ki az emberi test összes sejtje. Az õssejtek a mai biológiai kutatások forradalmian új és egyik legígéretesebb területét jelentik.

Ugyanis egyedülálló tulajdonságuk az, hogy képesek különbözõ funkciójú sejtekké átalakulni, és a szervekbe beépülve képesek új, egészséges növekedésre serkenteni a szöveteket alkotó sejteket.

  • Minden, amit tudni kell az õssejtrõl
  • Itthon is gyógyítanak õssejttel?
  • Õssejt kutatásért kapták a Nobel-díjat
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában