Helyi közélet

2007.12.14. 19:24

Kettes villamos nyomvonaláról vitatkoztak

<p>Debrecen – Civil szervezetek és lakosok részvételével tartottak lakossági fórumot a debreceni kettes villamos tervezett nyomvonaláról ma délután a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) székházban.&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Lakoss%C3%A1gi%20f%C3%B3rum_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A debreceni kettes villamos tervezésének és a jelenleg ismert nyomvonalnak (Piac, Hunyadi, Dózsa György, Nádor Thomas Mann, Mikszáth Kálmán, Békessy Béla, Doberdó utca) alapvető hiányosságai vannak, melyeket számos lakossági fórumon elmondtunk már, de eddig minden következmény nélkül – mondta Nagy Attila közíró, a fórum vezetője.

A tervezési folyamat alapvetően el van hibázva, hiszen nem készítettek hozzá megfelelő hatástanulmányokat. Nem mérték fel az úgynevezett rágyalogolási távolságot, azaz három-ötszáz méteres körzetben milyen lenne a lakosság mozgása. Továbbá a nyomvonal mentén élő lakosokat és az arra közlekedő utasok véleményét kikérték volna.

A város vezetése nem biztosított alternatívát – tette hozzá Nagy Attila, aki bevezetője után egy második lehetséges nyomvonal lehetőségéről számolt be. A villamos sin az eddigi tervekkel ellentétben az Erzsébet utca, Külsővásártér, Böszörményi út, Doberdó utca nyomvonalon közlekedne, ezzel tehermentesítve a sétálótér forgalmát.

Ezen túl nem kellene bonyolult szerkezetű derékszögű kanyarok közbeiktatásával, a Dózsa György út két sávjának elfoglalásával terhelni a várost. Ezzel ellentétben az alternatív útvonal nem tartalmaz nagy kanyarokat, így a pályát sokkal könnyebb és olcsóbb lenne megépíteni, ráadásul a Hajdúböszörmény és Józsa felől érkező elővárosi forgalom könnyű szerrel jutna el a buszállomás és a Nagyállomás közlekedési csomópontjaiba.

A terembe gyűlt mintegy harmincfőnyi érdeklődő között Debrecen civil szervezeteinek képviselői is elfoglalták helyüket. Nagyobb hányaduk az új változatot támogatta és azt fájlalta, hogy a város a lakosok véleményét figyelmen kívül hagyva döntött a kettes villamost nyomvonaláról.

Néhányan az első változat mellett tették le voksukat. Szó szót követett időnként egy-egy hangos szó is elhangzott, de az ellenvéleményt képviselő felek végül meghallgatták egymást és békében távoztak a fórumról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában