Helyi közélet

2007.12.16. 16:07

Hajdúősökre emlékeztek

<p>Vámospércs - A legkisebb hajdúváros 402 évvel ezelőtt a korponai kiváltságlevélben kapott városi kiváltságot&#160;Bocskai Istvántól.</p>

A szablyás magyar úr, aki a szabadságharcban derekasan helytállt hajdúi közül 108 családnak adott földet és szabadságot az érmelléki dombság folytatását képező vámospércsi birtokaiból.

E családok alig öt év elteltével – 1610-ben - már egyházat alapítottak, lerakták a reformáció alapjait, iskolát építettek. E szellemiség ápolása kötelezi az utódokat emlékezésre, amelyet évről – évre meg is tesz a város vezetése. 2004-ben a városháza falán – a 400 éves évforduló alkalmából – emléktáblát avattak, amelyen az emlékezés koszorúit helyezte több szervezet az idei ünnep alkalmából, amelyet advent harmadik vasárnapján tartottak.
A koszorúzást megelőzően Ménes Andrea polgármester a református gyülekezeti teremben elmondott ünnepi beszéde emlékeztette a résztvevőket: „A mi felelősségünk hogy elődeink szabadságát, hitét, kitartását megőrizzük az utókor számára. Mert hisszük, hogy a múlt tisztelete nélkül nincs jelen, s nem lehet biztonságos jövő sem”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában