Helyi közélet

2007.12.23. 07:46

A jegyző hatósági feladatai

<p>Bagamér – „A jegyző feladata kb. 40 százalékban az önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat munkájának a segítése, az összes többi az államigazgatási, közigazgatási hatásköröknek a gyakorlása, a hatósági feladatnak az ellátása.”</p>

„A jegyzőnek és a polgármesteri hivatalnak gyakorlatilag adminisztratíve ki kell szolgálnia a testületet, viszont a jegyző a hatósági munkában önállósan tevékenykedik – mondja Nyíri Béla jegyző. – Sok területen elsőfokú hatóságként működik, mint pl. a gyámügy, az adózás. A szociális igazgatás területén a jegyző hatáskört gyakorol, az aktív korúak rendszeres szociális segélye a jegyző hatáskörébe került az év elején. Itt sok szegény, rászoruló elesett ember lakik.

A község vezetősége szociálisan érzékeny, a szociális bizottság és a képviselő-testület úgy gondolja, hogy minden rászorulónak segítséget kell nyújtani. A törvényi alap is ezt diktálja. A költségvetésünk kb. 25 százalékát segélyezésre fordítjuk. 300-an részesülnek pénzbeli szociális ellátásban és 500 háztartás lakástámogatásban. Jelentős a településen a kisebbségben és a hátrányos helyzetben élők száma, ebből kifolyólag sok a halmozottan hátrányos gyerek. Az önkormányzat részéről a gyámhatósági munkát megelőzi a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat. Ha tőlük olyan jelzések jönnek, hogy egy gyerek veszélyeztetve van, akkor a jegyzőnek be kell avatkoznia. Ez általában a jegyzői védelemmel kezdődik. Ha olyan helyzet áll elő, hogy a gyerek egyedül marad, akkor a jegyzőnek intézkednie kell, ideiglenes hatályú elhelyezésre van hatásköre.

Ebben az évben is több esetben került sor ideiglenes hatályú elhelyezésre. A településen ez folyamatosan feladatot ad a jegyzőnek és az önkormányzatnak. Adózás szempontjából Bagamérban három réteg különböztethető meg. Elsőbe tartoznak a jövedelemmel rendelkező, adófizető állampolgárok. A másodikba azok, akik nem tudnak adót fizetni, mert jövedelmük nincsen. A harmadik réteg azok köre, akik az adó elkerülésére törekednek, a reális jövedelmüket nem vallják be. Kb. 24-25 százalék adóhátralékost jegyeznek, akik gépjármű és kommunális adóval tartoznak. Csak a kommunális adót lehet beruházásra fordítani, ez nem képez számottevő összeget. Kb. 1300 ingatlant számlálnak Bagamérban, ez négyezer forinttal beszorozva képezi azt az összeget, ami fejlesztésre fordítható.

Bakó Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában