Helyi közélet

2007.11.18. 08:59

Csaknem egész évben virágzik a falu

<p>Szentpéterszeg - Színpompás virágköltemények díszítik - tavasztól őszig - a falu udvarait és közterületeit.A lelkes lakók az 1970-es években kezdték el a falu virágosítását, ami azóta is folyamatosan tart.</p>

Ha valakinek feleslegessé válik akár egy tő virág is, azt nem eldobjuk, hanem odaadjuk szomszédainknak, ismerőseinknek - mondta az egyik szentpéterszegi nyugdíjas néni.

A lelkes lakók az 1970-es években kezdték e

l a falu virágosítását, ami azóta is folyamatosan tart. A helyiek nagyon sok szép és különleges egynyári, illetve évelő virágokat szaporítanak, gondoznak portáikon. Kedvenceiket az udvaron - ötletesen - helyezik el. Színpompás virágköltemények díszítik az ablakpárkányokat, teraszokat, használaton kívüli dézsákat, lőcsös szekereket, talicskákat.

A lelkiismeretes virágtulajdonosok szívesen osztják meg egymással eddig összegyűjtött tapasztalataikat, fortélyaikat. A lakók szakmai tudásuk bővítésére egy évben egyszer ellátogatnak a szigetszentmiklósi virágkiállításra is. Innen mindig sok tapasztalattal és persze szebbnél szebb virágokkal térnek haza. A ház körüli udvarok, porták mellett a közterületeken is parkosítanak. Ezen munkálatokat közmunkások végzik. - Idén március 15-én 300 facsemetét ültettünk el a falu civil szervezeteinek képviselővel a sportpályán - mondta Olajos Mihály polgármester. - A fákat egy helyi vállakozótól kaptuk ajándékba. Ezzel párhuzamosan a temetőt, a roncsolt és közterületeket, a záportározót is folyamatosan fásítjuk, füvesítjük.

A Leader-program keretében a falu külső területén korcsolyapályát alakítottunk ki, amit fákkal, sövénnyel, padokkal szegélyeztünk. Ugyancsak a Leadernek köszönhetően a horgásztó mellett is fásítások történtek. A tó mellé egy jurta is épült, amiben tűzhelyet alakítottak ki és padokat helyeztek el.

Folyamatban van az ívóvíz és az áram bevezetése is. A beruházások helyileg a civil szervezetek segítségével és közmunka révén, 500-500 ezer forint értékben valósultak meg. Hasonlóan helyi vállakozó jóvoltából rendszeresen kap az önkormányzat virágpalántákat is. Az egynyári növényekből kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk a lakosoknak, akár több százezer forint értékben.

A virágültetés szezonjának végén ugyancsak az ezen vállalkozótól kapott palántákat pedig közterületeinken ültetejük el.

Rendszeres hulladékgyűjtés

Szentpéterszeg virágos környezetének további megőrzésére a téli időszakban szakembereket szeretnénk hívni falunkba. A meghívott vendégek az egynyári és évelő virágok, illetve az örökzöld növények, díszfák, cserjék, gyümölcsfák ültetéséhez, szaporításához és gondozásához adnak tanácsot a lakóknak Falunk további esztétikai szépítésére évente több alkalommal is szervezünk hulladékgyűjtést. Ezt ősszel és tavasszal a felső tagozatos iskolások és a civil szervezetek tagjai végzik, az önkormányzat szervezésében.

Emellett havi rendszerességgel gyűjtik közmunkásaink a hulladékot, a Hajdú-Bihar Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság közreműködésével - tudtuk meg Olajos Mihály polgármestertől.

A falu különleges ékességei:

mocsári hibiszkusz
iszalag
gumós begónia
krókusz
kökörcsin
rozmaring
szegfűpetúnia
mahónia
japánbirs
lila akác
hortenzia
fekete és papagájtulipán
erika

Zagyva Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában