Helyi közélet

2007.11.29. 10:18

Búcsú Szabó Magdától a Városházán

<p>Debrecen – Kisebb tömeg gyűlt össze 9 órára a gyászlobogós Régi Városháza elé: Szabó Magdától készült búcsút venni családja, a város vezetői, a képviselő-testület tagjai és a Tiszántúli Református Egyházkerület vezetői. <DIA alt="Búcsú Szabó Magdától a Városházán 2007.11.29." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_cs__Szab__Magd_t_l_a_V_rosh_z_n_2007_11_2/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Búcsú Szabó Magdától a Városházán 2007.11.29." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/szabo_magda_ravatala.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Sz%C3%ADn%C3%A9szek%20a%20ravataln%C3%A1l.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Csikos%20S%C3%A1ndor%20gondolatai.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Az írónőt az épület udvarán ravatalozták fel, ahol este hétig elköszönhetnek tőle tisztelői.

A Dóczy Gedeon Református Gimnázium diákjai is a ravatal elé járulnak, s más debreceni iskolák is bejelentkeztek.

Délután a Csokonai Színház színészei és művészeti vezetője érkeznek a Városházára, kegyeletüket leróni.

 

Csak a teste. Egyetlen nap a búcsúra

Tíz nappal ezelõtt otthonában még könyvet tartott a kezében. E testhelyzetben hagyta el a lélek. Szabó Magda írõnõ városházi ravatalánál csütörtök este hétig róhatják le kegyeletüket hívei.

Ravatalát a debreceni régi városháza (Piac utca 20. szám) földszinti elõcsarnokában csütörtök reggel kilenctõl kereshetik fel mindazok, akik földi búcsút kívánnak venni tõle. A pénteki hamvasztást követõen szombaton a Debreceni Köztemetõben, szüleihez közel helyezik el porainak felét. Kívánsága szerint ugyanis a hamvak másik része szeretett férje, Szobotka Tibor mellett nyugszik majd.

Eképpen tehát a fõvárosban, a Farkasréti temetõben is elbúcsúztatják õt – december 10-én. A Kossuth-díjas írónõ immár poraiban is debreceni marad, amint szülõvárosa szellemisége határozta meg egész egyéniségét, s ezáltal életét is.

Kilencvenedik születésnapja (október 5-e) alkalmából boldogan fogadta a róla megjelent könyvhöz, a nevét felvevõ könyvesbolthoz, a mûvét bemutató színdarabhoz kapcsolódó ünnepléseket. Születésnapján utolsó látogatást tett egykori iskolájában a Dóczyban.

Elõzmények: Elhunyt Szabó Magda, Két temetése lesz Szabó Magdának

 

  • "Szabó Magda könyvein nõttem fel"
  • Szabó Magda részvétkönyve
  • A miniszterelnök közleménye: Szabó Magda emlékére
  • A cívisváros közleménye: Szabó Magda és Debrecen
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában