Helyi közélet

2007.11.16. 10:17

Akiről az Euler-egyenest elnevezték

<p>Debrecen - 300 éve született Leonard Euler matematikatudós, az ő emlékére rendezett Euler, a matematicus acutissimus címmel nyílik kiállítás&#160;november 16-án 11 órától a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában. <A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/megh_v_1.doc"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/sysres/sites/haon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Meghívó</B></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Euler.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Leonhard Euler 1707-ben született Svájcban, Baselban. 1727-ben meghívták Oroszországba, a szentpétervári Akadémiára. 1747-ben Berlinbe ment, hogy elfoglalja a Porosz Akadémia matematika székét. 1766-ban visszatér Szentpétervárra, és ott élt 1783-ban bekövetkezett haláláig.

Rendkívül termékeny tudós volt. A matematika majd minden területén kimagasló tevékenységet fejtett ki. 473 dolgozata még életében megjelent, 200 dolgozat nem sokkal halála után látott napvilágot, míg 61 egyéb írásának várnia kellett a publikálásra. A matematika mellett még csillagászattal és fizikával is foglalkozott. S ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy élete utolsó évtizedében teljesen vakon dolgozott, akkor érzékelhetjük igazán rendkívül sokirányú munkásságát és eredményeit.

Többek között ő bizonyította be először, hogy a háromszög három nevezetes pontja egy egyenesen van. Ezt az egyenest később róla nevezték el.

A kiállítás megtekinthető nov. 16-tól dec. 16-ig, keddtől péntekig 10h-16h, szombaton és vasárnap 10h-13h között (múzeumi nyitva tartás idejében)
A kiállítás helye: Debreceni Református Kollégium Csokonai terme (az Oratórium mellett).

-Szabó Judit-

 

További hírek: http://egyetem.haon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában