Helyi közélet

2007.11.29. 06:22

A kávéról feketén(-fehéren)

<p>Mindennapi forró ital elsősorban a léleknek – már egészségesen is kávézhatunk!</p>

A kávézaccból a hagyomány és boszorkányos szemű nagymamák szerint jósolni lehet. Sokan magából az italból szoktak. Például azt, hogy a nap még hosszú lesz, így érdemes inni reggel egy

duplát.

Esetleg egy hosszút. Aztán délben egy kapucsínót. Hovatovább habbal, édesítővel, tejszínnel, mézzel színezzük az élményt. (Szabadnaposok rummal). A cseppfolyós bársony tehát sokkal több már, mint élvezeti cikk: egyezményes nemzetközi ital, saját nyelvet és eszközrendszert teremtő ősi mítosz.

Magyarországon rengetegen kávéznak. Nem csupán az aromáért, inkább a körítésért szeretjük a forró (nyáron jeges) főzetet: a vérnyomásnak álcázott lélek kívánja a szeánszot, a meghitt együttlétet.

Általános igény, hogy a rendszerszerűség bekússzon az életünkbe. Míg a pszichológusok jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy melyik irányból merre kavarjuk és a kiskanál mint erotikus él testesül meg, addig mi nézzük meg, hová fejlődik a finom fekete.

Az aranyat érő gomba

- Az igazi, aromás kávé már a múlté. Egyre kevesebb helyen látni darálót, holott valódi ízélményt csak az őrölt szemes kávé garantál. Az emberekkel meg kell értetni, hogy fontos az egészség, hiszen gyakran azt sem tudjuk, mit eszünk és iszunk. Annak ellenére kávézom, hogy magas a vérnyomásom.

Két hónappal ezelőtt találkoztam ugyanis egy Ázsiában már bevált, gyógynövény alapú kávéval. Alapja egy ganoderma nevű vörös gomba, amit a gyógynövények királyaként tartanak számon. Ritkasága miatt már a 4 ezer évvel ezelőtti Kínában is nagy becsben állt: aki nem szolgáltatta be a császárnak, annak fejét vették.

Ma már bio körülmények között termesztik a növényt, aminek áldásos hatásait klinikai úton kísérletezték ki: úgy serkent, hogy közben nincs mellékhatása, nem rombolja a szervezetet – sőt, gyógyít.

Erősíti az immunrendszert, megszabadít a zsírpárnáktól, nyugodt alvást biztosít s mivel laktózmentes és nádcukor van benne, (cukor)betegek is fogyaszthatják – osztotta meg pozitív tapasztalatait Nyilas Tiborné.

Kávé, receptre

- A gyógynövény alapú kávé ugyanolyan, talán selymesebb ízű is, mint az eredeti. Filteres kiszerelésben kapható – úgy kell elkészíteni, mint az instant kávét és a megszokott ital helyett azonnal iható – a szervezetet nem viseli meg az átállás.

Hamar feltűnik majd, hogy a fogyasztás után elmaradnak a heves szívdobogások és nem emelkedik a vérnyomás. A kereskedelmi forgalomban kapható 25 dekás kávéhoz képest alig magasabb az ára és sokkal többet „tud”.

Jó referencia, hogy már 44 országban használják – japánban az orvosok receptre is írják.

- Bereczki-Csák Helga -

Áldásos hatások

Csökkenti a koleszterint, szabályozza a vér zsírtartalmát, alacsonyabb lesz tőle a vércukorszint, helyreállítja a hasnyálmirigy funkcióját, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, idealizálja a testsúlyt, nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő hatású, leköti a szabad gyököket, vírusölő, szíverősítő, köhögéscsillapító, fájdalomcsillapító hatású, baktériumölő, enyhíti az allergiás tüneteket, gátolja a tumoros sejteknél az áttétképződést, rákos betegeknél enyhíti a kemoterápia mellékhatásait,

Kapcsolódó anyagok:

  • Nem is élénkít a kávé?
  • Amerikai diéta
  • Hány csésze kávét ihatunk?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában