Számot vetettek

2024.03.13. 13:42

Évértékelő értekezletet tartottak a vármegyei főügyészségen

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség és a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség március 12-én értékelte a 2023. évi tevékenységet.

Haon.hu

Pocsai Edit főügyész értékeli a 2023-as számokat

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség

A főügyészség közleménye szerint Pocsai Edit főügyész beszámolójában elsőként utalt arra, hogy a vármegyében az elmúlt év során a regisztrált bűncselekmények számában jelentős emelkedés volt tapasztalható, amely meghaladta az országos átlagot. Kiugróan magas volt a lopások, a közlekedési bűncselekmények, ezen belül is az ittas vezetések száma, növekedett a garázdaság, a kábítószerrel visszaélés, okirattal és készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel visszaélés miatt indult büntetőügyek száma is.

Ezt követően részletezte az ügyészi intézkedések számának és eredményességének alakulását. Az ügyészi tevékenység kapcsán kimutatható ügyszámnövekedés mellett kiemelte, hogy a 2018-ban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény bírósági eljárást gyorsító jogintézményeinek az alkalmazása került előtérbe az elmúlt évben is. 

A vádemelések jelentős többségét, 68,3 százalékát tették ki azok a vádiratok, amelyeknél a bíróság iratok alapján hozhatott döntést.

Vármegyénk ahogy a korábbi években, 2023-ban is kiemelt figyelmet fordított a vádlottak beismerő vallomása mellett alkalmazható ún. mértékes indítványok megtételére. Az elmúlt évben a Covid-járvány időszaka után 116 ügyben került sor gyorsított eljárásban a vádlottak bíróság elé állítására.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a vármegye váderedményessége az előző évihez hasonlóan rendkívül jónak mondható.

A közjogi szakág tevékenységének értékelése kapcsán elmondta, hogy az elmúlt években bekövetkezett jogszabályváltozások folytán a szakági feladatok részben módosultak, illetve egyes területek pedig hangsúlyosabbá váltak és ennek eredményeként 2023-ban az ügyérkezés kisebb mértékű csökkenése volt megállapítható. Ennek következménye volt az, hogy az ügyészi intézkedések száma is csökkent. A törvényességi ellenőrzési feladatkör jelentős számát tették ki a szabálysértési elővezetést elrendelő határozatok, amelyek körében az elmúlt évben nagy arányú volt az ügyészi hatályon kívül helyezés. A magánjogi intézkedések körében a bíróság előtti fellépést megelőző, ún. perelhárító jellegű felhívások, civil felszólítások kerültek továbbra is előtérbe a keresetekkel és a nemperes eljárás-kezdeményezésekkel szemben.

A büntetés-végrehajtási szakterületen 2023-ban az ügyérkezésben kisebb mérvű emelkedés volt tapasztalható, azonban némileg csökkent az ügyészi intézkedések száma. 

Az elmúlt évben markáns növekedést mutatott a vizsgálatok száma, amely arra vezethető vissza, hogy Berettyóújfaluban a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központja a férőhelyek szinte teljes kihasználtságával működött és ezen a fogvatartási helyen havi 2 alkalommal folytatnak vizsgálatot a szakág ügyészei.

A beszámolót követően Ibolya Tibor legfőbbügyész-helyettes a vármegye ügyészi szerveinek elmúlt évi tevékenységét igen színvonalasnak és időszerűnek értékelte, amelyért köszönetét fejezte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában