Utolérte a törvény keze

2024.02.09. 08:54

Szorult a hurok a nyaka körül, a világ másik végére menekült a tízmilliókat sikkasztó debreceni közös képviselő

A nő több társasházat is megkárosított, végül Brazíliában sikerült elfogni. A bíróság január végén börtönre ítélte.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

A Debreceni Járásbíróság január 26-án hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelynek vádlottja elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás során Európából Dél-Amerikába szökött, gondolva, hogy ott biztonságban lehet. A rendőrök megtalálták, elfogták, az ellene indult büntetőeljárás pedig jogerősen befejeződött – olvasható a Debreceni Törvényszék pénteki közleményében.

Mint írták, a vádlott a január 24-én megtartott előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság elfogadott és határozathirdetésre elnapolta az ügyet.

A járásbíróság a 71 éves vádlottat 20 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és egy rendbeli sikkasztás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év 10 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, aki 10 évre eltiltott a közös képviselői tevékenység gyakorlásával járó foglalkozástól is.

Számlák között „utaztatta” a társasházak pénzét

Az ítélet szerint a vádlott egy betéti társaság beltagjaként Debrecenben társasházak közös képviseletét látta el. Feladatai közé tartozott, hogy intézze a társasházak ügyeit, ennek keretében rendezze a közüzemi költségeket, intézze a felmerülő karbantartási munkákkal kapcsolatos feladatokat, továbbá tartsa a kapcsolatot a társasházak lakóival, részükre elérhető legyen és rendelkezésükre álljon. A társasházak bankszámláihoz mint közös képviselőnek csak neki volt hozzáférési, utalási, rendelkezési jogosultsága, valamennyi esetben egyedül kezelte a társasházak pénzügyeit – áll a törvényszéki közleményben. Ahogy arra rámutattak,

a vádlott az általa kezelt társasházak kapcsán számos alkalommal utalt át bizonyos összegeket a saját bankszámláira. Ezekkel az összegekkel a társasházak felé nem számolt el, saját céljaira fordította.

A vádlott a kezelése alatt álló társasházak számláiról időnként egy másik társasház számlájára is utalásokat eszközölt annak érdekében, hogy az általa okozott hiányt elfedje. Amikor valamelyik társasház számláját „lenullázta”, a hiányt egy másik társasház számlájáról próbálta meg fedezni, ezzel újabb és újabb összegeket tulajdonítva el jogtalanul a sértett társasházaktól.

A vádlottat az általa képviselt társasházak 2020 áprilisától kezdték el feljelenteni. Miután a nő tudomására jutott, hogy elindult a büntetőeljárás, még abban a hónapban eladta debreceni lakását, majd a vételárból visszautalásokat eszközölt a társasházak felé, így az általa okozott károkat kis részben megtérítette

– írták.

Egészen Dél-Amerikáig menekült, még a rendőröket is átverte

A társasházak könyvelésében a vádlott által okozott hiányok azért nem derültek ki hosszú ideig a társasházak számára, mivel a vádlott az éves beszámolók alkalmával olyan pénzügyi beszámolót készített a gazdálkodásról, amelyekben valótlan összegeket szerepeltetett, a társasházak gazdasági helyzetét olyan színben tűntette fel, hogy azt a tulajdonosok rendben lévőnek találják. A vádlott a sértett társasházaknak több mint 45 millió forint kárt okozott, amelynek egy része az eljárás alatt megtérült.

Az eljárás során a vádlott a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, a rendőrséget az elérhetőségét illetően tévedésbe is ejtette, hiszen a Debreceni Rendőrkapitányságnak több e-mailt is küldött, amelyekben azt állította, hogy Afrikában, pontosabban Ugandában tartózkodik.

A rendőrök nem hittek neki, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, majd kiderült, hogy a nő valójában Brazíliában tartózkodott akkor is, amikor az e-maileket írta.

A hatóságok nemzetközi együttműködésének eredményeként a közös képviselő 2021. december 7-én tért haza Brazíliából, őt aznap a rendőrök a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elfogták.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában