Sziréna

2023.12.12. 10:38

Tizenötmilliót kerestek két telefonhívással a csalók Hajdú-Biharban

Egy debreceni cég és egy berettyóújfalui nő járt pórul.

Haon.hu

Tizenötmilliót kerestek két telefonhívással a csalók Hajdú-Biharban

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Megdöbbentő eseteket tett közzé a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán. A bejegyzésből kiderül, 2023 márciusában a magukat banki ügyintézőnek kiadó csalók telefonon értesítettek egy debreceni céget arról, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számlájukon. Elkérték az áldozatuk részére SMS-ben érkező megerősítő kódot, majd 10 millió forinttal károsították meg őket.

Mint írják, a pénzt azonnal egy korábban beszervezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakos számlájára utalták. Az 58 éves nőnek az volt a feladata, hogy felvegye a pénzt egy bankban, majd átadja megbízóinak.

Újfaluban is működött a trükk

Hasonló hívást kapott egy berettyóújfalui nő idén augusztusban. A csalóknak – akik ezúttal is banki ügyintézést színleltek – sikerült megtéveszteniük, csaknem 4 és fél millió forintot emeltek le a számlájáról. Ezt a pénzt ugyancsak szabolcsi lakosok számláira utalták – folytatódik a bejegyzés.

Az egyik számlatulajdonos egy 38 éves nő volt, míg a másikat a 14 éves fiának nyitották. A csalók a két számlára másfél millió forintot utaltak, amit anya és fia közösen vettek fel egy pénzintézetben. A fennmaradó 3 millió forintot a rendőröknek még a számlákon sikerült lefoglalniuk. A berettyóújfalui rendőrök az anyát és a fiát, míg a debreceni nyomozók az 58 éves nőt hallgatták ki gyanúsítottként, pénzmosás bűntett miatt kell felelniük.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy mindig érdemes gyanakodni, ha valaki könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál. Pénzmosóként közreműködni egy ilyen bűncselekményben törvénybe ütköző és büntetendő, függetlenül attól, hogy van-e tudomásunk az összeg eredetéről.

Megjegyzik, a Mátrix Projekt jegyében a rendőrség bűnmegelőzési és -felderítési munkát végez, a csalások elkerülése érdekében pedig hasznos információkat, aktualitások és tanácsok olvashatók a KiberPajzs oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában