Eljárás

2023.12.14. 09:25

Baleset egy hajdú-bihari útépítésen: jóváteheti a bűnét a felelős

Közvetítői eljárásra utalta azt a büntetőeljárást a Hajdúböszörményi Járási Ügyészség, amelyet azért indítottak, mert egy útépítés során megsérült két ember.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Az ügyészségi határozat szerint 2023 tavaszán egy vármegyei közlekedési csomópont építése zajlott. Március 10-én az útépítésnél elvégzett zsaluzási és betonozási munkákhoz kiépített zsaluzat bontását végezték.

A bontási munkák során a zsaluzáshoz használt elemek rögzítését meglazították, hogy az elemeket külön-külön a kiemelést végző daruhoz rögzítsék. A munkálatok közben azonban felborult a zsalurendszer egyik oldalfala és ráesett a bontást végző két férfira. A sértetteknek a baleset folytán nyolc napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleményében. 

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság nyomozása során megállapították, hogy azért következett be a baleset, mert a bontás során a zsalurendszert rögzítő alkatrészeket szakszerűtlenül távolították el, így nem biztosították az elemek stabilitását.

A vonatkozó munkavédelmi jogszabályok előírják az elvégzett munkálatok összehangolását, amiért a tényleges irányító személy felel. A nyomozás során feltárták, hogy a balesetet a szabályos munkavégzés elmaradása okozta, így a nyomozó hatóság a munkálatokért felelős férfit gyanúsítottként hallgatta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, megbánta tettét és vállalta, hogy jóvátételt nyújt a sértetteknek, akik hozzájárultak a közvetítői eljárás lefolytatásához.

Felfüggesztett eljárás

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség megállapította, hogy a törvényi feltételek fennállnak, ezért az eljárást hat hónapra felfüggesztette és az ügyet közvetítői eljárásra utalta.

Az irányadó büntetőeljárási szabályok alapján, ha a közvetítői eljárás keretében a felek között megállapodás születik és megtörténik a jóvátétel, akkor a gyanúsítottal szemben a büntetőeljárás megszüntetésre kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában