Sziréna

2023.11.27. 07:30

Nem jelentette be a létavértesi férfi az édesanyja halálát – a szociális ellátást viszont jogosulatlanul felvette

Az elhunyt édesanya számlájára utalt összeget a férfi kis híján el is költötte.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 36 éves büntetett előéletű létavértesi férfi ellen, aki jogosulatlanul vett fel szociális ellátást – tudatta  Békés Vármegyei Főügyészség közlésében. A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a férfival szemben a jogosulatlanul felvett szociális ellátás erejéig vagyonelkobzást rendeljen el.

A terhelt édesanyja 2021. december elején elhunyt, azonban a férfi édesanyja elhalálozásának tényét a Békés Megyei Kormányhivatal felé nem jelentette be annak érdekében, hogy a továbbiakban is havonta kiutalásra kerüljön néhai édesanyja részére egyik gyermeke gondozására tekintettel 2019 januárjától kezdődően megállapított gyermekek otthongondozási díja. 

A férfi cselekvősége következtében az elhunyt édesanyja folyószámlájára 2022. január 31-én és március 01-én 180-180 ezer forint, azaz mindösszesen 360 ezer forint szociális ellátás került jogosulatlanul kiutalásra, mely összegből 350 ezer forintot a férfi elköltött. 

Mivel az ellátásra való jogosultság az ellátott halála esetén a halál bekövetkezését követő hónap első napjától megszűnik, így a 2022. január hónaptól kiutalt ellátás már sem az örököst, sem más személyt nem illetett meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában